Nikšićankin život u Dubaiju: Od stjuardese do kreatorke luksuznih vjenčanica (FOTO)

 Nikšićankin život u Dubaiju: Od stjuardese do kreatorke luksuznih vjenčanica (FOTO)

Privatna arhiva

Nikšićanka Bojana Tufegdžić se prije pet godina otisnula u veliku životnu avanturu. Spakovala je kofere i za svoj dom odabrala Dubai, gdje je počela sa se bavi poslom stjuardese. Nekoliko godina nakon toga, obilazeći svijet i upoznajući različite kulture, Bojana počinje da kreira luksuzne vjenčanice. Lijep hobi izazvao je ogromnu pažnju pa ona u pauzi između letova stvara magiju za savršeni dan svake žene.

„Rođena u Nikšiću oduvijek sam željela da vidim više, da upoznam kulture i običaje svijeta. Preselila sam se u Ujedinjene Arapske Emirate i trenutno je Dubai moj drugi dom. Od želje da budem ambasadorka, advokatica pa do sad najnovije – dizajnerka prošlo je dosta godina i mislim da sam konačno pronašla sebe“, počinje Bojana priču za FOS.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojana (@bojana.tu) on

Poslom stjuardese počela je da se bavi slučajno. Tokom rada na recepciji jednog hotela, drugarica joj predlaže da se prijave za posao stjuardese u Emiratima. Iz čiste znatiželje pristaje.

„Dan po dan, jedan po jedan selektivni krug i na kraju sam dobila posao. Jednako sam bila iznenađena kao i moji roditelji koji su bili potpuno zatečeni kad sam im saopštila vijest. Već četiri godine radim kao stjuardesa i imam samo pozitivne komentare“, kaže naša sagovornica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojana (@bojana.tu) on

Svakog dana u novom gradu, često i na drugom kontinentu. Često voli da kaže da ovo nije posao već stil života.

„Odsijedamo u jako lijepim hotelima i najbitnije – letimo na destinacije o kojima sam kao dijete maštala. Živjeti u Dubaiju znači konstantno biti dio nove generacije gradova koji diktiraju tempo razvoja nauke, industrije, kulture. Otvoren za sve i svakoga, Dubai ne pravi razlike sve dok ljudi koji dolaze imaju dobru energiju i pozitivne ideje.“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojana (@bojana.tu) on

Ovaj posao joj je omogućio da obiđe čak 86 zemalja, upozna kulture, i uživa u aktivnostima koje je, kao dijete, gledala samo na tv-u.

„U Africi sam probala krokodila, u Mijanmaru stavljala njihovu zlatnu boju na lice, u Jordanu plivala u Mrtvom moru. Zaista toliko iskustava, različitosti, događaja. Mislim da ću jednog dana sve to pretočiti u knjigu! Za neke zemlje je 24 sata, koliko obično traje naš odmor poslije leta, više je nego dovoljno. Ali, opet postoje zemlje poput Japana, Indonezije, Filipina kojima se iznova rado vraćam“, priča ova Nikšićanka za FOS.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojana (@bojana.tu) on

Upravo obilazak raznih zemalja i sudar kultura, a posebno ženska ljepota, koju je imala prilike da vidi širom svijeta, podstakli su je da tokom odmora od letova dizajnira i to baš glamurozne vjenčanice.

„Život na Bliskom istoku, okružen magijom ljepote lokalnih arapskih žena je moja neiscrpna motivacija. Glamur i sjaj Dubaija, kultura Indije, ljepota Arapkinja bili su moj glavni pokretač da nešto tako donesem i kod nas. Haljine imamo na svakom koraku i zaista sjajne dizajne ali taj jedan poseban dan svaka žena želi da pamti do kraja svog života. I baš vjenčanice treba da budu glamurozne i nezaboravne – bilo je ustvari jednostavno odabrati“, kaže Bojana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxury collection MissBohana (@missbohanaatelier) on

Ne krije da je još od malena voljela da šije. Tada je od mamine odjeće stvarala odjevne komade za svoje lutke.

 „Za tim maminim haljinama žalim i danas, jer kako se sve vrti u krug tako se i moda 70-ih i 80-ih vraća u punom sjaju. Ipak, ne mogu reći da sam savladala tehnike dizajniranja i šivenja do dan danas. To je hobi koji prerasta u nešto više. U Dubaiju sam učila od libanskih dizajnera, koji su senzibilitetom dosta slični Balkanu. Imam tim šnajderki sa Filipina koje sprovode moje ideje u djela, a sama biram i tražim materijale. Na kraju, taj timski rad rađa naše prelijepe kreacije.“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxury collection MissBohana (@missbohanaatelier) on

Bojanine glamurozne vjenčanice nose ime Miss Bohana, a ono je takođe nastalo sasvim slučajno, tokom leta.

„Bila sam na jednom od letova za Barselonu. Kolege su me neprestano zvale Bohana umjesto Bojana i meni je to bilo jako simpatično. Naravno da sam željela da linija nosi moje ime i u mislima sam već odlučila. Vjenčanice su unikatne, glamurozne i prepoznatljive. Ručno ušivani detalji, biseri i perlice čine vjenčanice dostojne prave princeze a to moje mlade jesu makar i na jedan dan. Volim kada djevojke dođu na probu i pohvale moje materijale i način šivenja jer onda znam da je vredjelo svakog napora. Ono što ih čini royal su njihova dužina i volumen – haljine imaju do tri metra dugačak plašt prošaran biserima i cirkonima“, priča Bojana za FOS.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxury collection MissBohana (@missbohanaatelier) on

Til, svila, čipka sastavni su dio Bojaninih kreacija. U svojoj kolekciji, kaže, nema klasičnu bijelu haljinu već boje slonove kosti, šampanjca i dijamantsko sive. A, njene muze su, naglašava, sve jake i romantične žene današnjice.

„One vladaju svojim životom kao prave kraljice, svojom ljepotom otvaraju sva vrata i svjesne su svoje moći. Romantične su, odane svom partneru koji u njihovim očima vidi cijeli svijet. One su kraljice MissBohana kolekcije i vječita inspiracija.“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxury collection MissBohana (@missbohanaatelier) on

Pored Dubaija, Bojana je otvorila atelje i u rodnom Nikšiću. A pored vjenčanica, krenula je i u novi dizajnerski poduhvat koji će, vjeruje, oduševiti žene Bliskog istoka. Osim toga, nada se da će njena bajkovita priča zažiivjeti i jednog dana joj hobi postati primarni poziv.

„Već radim na novoj liniji kaftana koji se mogu nositi na vjenčanjima i u svečanim prilikama. Takođe, mislim da Crnoj Gori fali više modnih linija koje mogu ispratiti svečane događaje i koktele. Većina žena šije haljine po ugledu na poznate svjetske dizajnere dok toliko mladih kreatora sa idejama ne dolazi do izražaja. Voljela bih da mi ovo bude primarno zanimanje jer bih onda imala dovoljno vremena za putovanja koja su moj životni pokretač“, zaključuje Bojana za FOS.

Violeta Rovčanin

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još