Abazović: Vlada CG obnavlja zahtjev za izručenje Marovića; Leposavić: Cilj slanja molbe nije narušavanje odnosa

 Abazović: Vlada CG obnavlja zahtjev za izručenje Marovića; Leposavić: Cilj slanja molbe nije narušavanje odnosa

Foto: Printscreen

Vlada CG, na čelu sa ministrom pravde, danas obnavlja zahtjev za izručenje Svetozara Marovića, kazao je na vanrednoj pres konferenciji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Obnavljamo zahtjev za izručenje Svetozara Marovića, kazao je Abazović.

,,On je personifikacija kriminala. Želimo da se kao Vlada jasno odredimo po ovom pitanju. Nadamo se da ćemo sa zvaničnicima Srbije naći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi“, kazao je on.

,,Mislimo da je to pravedno, u cilju stvaranja klime povećanja ukupne javne odgovornosti. I naovaj način smo željeli da iskažemo da želimo da gradimo odnose na pravdi i istini“, kazao je Abazović.

,,Danas smo DHL uputili molbu za izručenje Marovića. Ono što javnost zna jeste da je jedna molčba za izručenje već poslata“, kazao je ministar Laposavić.

Sada, kako navodi, imamo od predstavnika nove Vlade uručenje molbe.

,,Nije u međunarodnoj praksi uobičajeno da se molba u roku od godinu dana ponavlja, ali nije ni uobičajeno da sama susjedna država ne odgovorni na molbu kao što se to desilo“, kazao je ministar pravde Vladimir Leposavić.

,,Naglašavam, Vlada CG garantuje načelo specijalnosti koje predviđa da lice koje se traži ne može biti gonjeno za drugo djelo bez za ono na koja se sam predmet molbe odnosi. Drugo, u ovoj molbi za izručenje se navodi, imajući u vidu da je putem medija i od strane branilaca Marovića, saopteno da je nemogućnost izručenja liječenje u Srbiji. Mi mu garantujemo da će nakon izručenja imati adekvatno liječenje u CG“, kazao je Leposavić dodajući da se zahtjevom izlazi u susret kako bi se rasteretili i unaprijedili međususjedski odnosi i kako bi se išlo u susrt očekivanjima građana.

,,Zahtjevi su jasni – konačno i jednom zauvijek uspostavljanja vladavine prava i jednakog postupanja državnih organa prema svima“, kazao je Leposavić.

Leposavić – Naše opredjeljenje je jasno, molba se ponavlja

,,Ne bavimo se kontemplacijama te vrste. Izvršavamo naše zakonske obaveze. Kad se radi o predviđanju reakcija na odlučivanje organa druge zemlje, nećemo iskazivati neka posebna očekivanja tipa političkih poruka. Državni organi Srbije imaju svoj način rada, a naše opredjeljenje o tome šta mislimo kako treba raditi kazali smo ponavljanjem molbe. Naše opredjeljenje je jasno, molba se ponavlja. I resorno ministarstvo i Vlada će nastojati da informiše građane na dnevnom nivou. Kako budu pristizale informacije javnost će biti informisana“, kazao je Leposavić.

Nije cilj slanja molbe narušavanje odnosa, kazao je Leposavić.

,,Ugrožavanje međunarodnih odnosa nije dobro ni preporučljivo, tako se pogoršava interes građana. Cilj je uz nepogoršavanje odnosa i želju poboljšanja odnosa, da pokušamo da radimo zajednički“, kazao je Leposavić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja