,,Američka ambasada kritikuje Leposavića, a ne isporučuje svoje državljane za ratne zločine“

 ,,Američka ambasada kritikuje Leposavića, a ne isporučuje svoje državljane za ratne zločine“

Izvor: FOS media

Pošto je Ambasada SAD-a juče saopštila da je zabrinuta zbog komentara koji, kako navode, bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine, funkcioner DF-a Slaven Radunović kaže da vrijeđa, što “kritika” dolazi od ambasade države, koja nije potpisala Rimski statut i ne isporučuje međunarodnim sudovima svoje državljane optužene za ratne zločine.

„Navikli smo mi u Crnoj Gori, ali i građani drugih zemalja regiona i svijeta, na neprikladno miješanje stranih ambasada, a posebno američke, u svakodnevni život. Ali, nekako je to, obično, zamotano u diplomatske floskule kako bi se prikrila brutalnost poruka. Najnoviji slučaj dociranja vladi jedne suverene zemlje, šta treba da radi i šta se od nje očekuje, nezabilježena je drskost u diplomatskoj komunikaciji, koja zaslužuje oštru reakciju, kakva je uobičajena i u mnogo blažim slučajevima povrede suvereniteta“, oglasio se Radunović nakon izjave ministra Vladimira Leposavića. 

On je dodao da odnos mnogih u Crnoj Gori prema definiciji dešavanja u Srebrenici tokom rata, nije odnos prema žrtvama.

„Mi ih svi duboko žalimo i dijelimo bol i patnju njihovih porodica. To je isključivo odnos prema ispolitizovanim odlukama Haškog suda, koje su, kao i još neki slični instrumenti, korišćene za stvaranje crno-bijele slike o Srbima kao “lošim momcima”, kako bi se opravdale neke nelegalne akcije velikih sila prema nama“, poručuje Radunović. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još