ASK: Nema kršenja Zakona o finansiranju partija

 ASK: Nema kršenja Zakona o finansiranju partija

Foto: Mina

Do sada u kampanji za nikšićke izbore Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nije utvrdila slučajeve kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, naveli su iz Agencije.

Kako navode, nijesu pronađene nepravilnosti u vezi sa zapošljavanjem i socijalnim davanjima.

“Po slovu Zakona, kontrolisani su iznos cijene i eventualno ostvarenog popusta u cijeni za medijsko oglašavanje kampanje, otvaranje posebnog žiro računa i obavještavanje Agencije, određivanje odgovornog lica za namjensko trošenje sredstava i za podnošenje izvještaja i obavještenja Agenciji, petnaestodnevno izvještavanje o prilozima pravnih i fizičkih lica u kampanji i uvid u evidenciju o sredstvima prikupljenim iz privatnih izvora i troškovima kampanje”, saopšteno je iz ASK-a.

Četiri zapisnika o izvršenoj kontroli sa nalazima kontrole i pratećim ugovorima i izvještajima su objavljeni na internet stranici Agencije, a preostala dva će biti objavljena u utorak.

“Predmet ispitivanja biće i to da li su politički subjekti finansirali troškove goriva za organizovane kolone vozila koje su se kretale gradskim ulicama tokom kampanje. Ukoliko se utvrdi da nijesu, prikupljeni podaci u obliku finansijskih izvještaja i medijskih natpisa biće dostavljeni Tužilaštvu kao nadležnom za utvrđivanje moguće krivične odgovornosti zbog nedozvoljenog finansiranja kampanje”, poručuju iz ASK-a.

Agencija je, kako dodaju, pratila i oglašavanje slobodnih radnih mjesta u Opštoj bolnici Nikšić, ali naglašava da zapošljavanje na osnovu člana 44 Zakona podrazumijeva odluku o zasnivanju radnog odnosa, što se u konkretnom slučaju nije desilo.

“Prošle sedmice, objavljen je presjek rezultata kontrole organa vlasti u kampanji za lokalne izbore u Nikšiću, u kojoj nijesu pronađene nepravilnosti u vezi sa zapošljavanjem i socijalnim davanjima. Kako bi preduprijedila nedoumice i polemike o mogućim zloupotrebama javnih resursa, Agencija je dokumentaciju koju kontroliše učinila javno dostupnom, objavljivanjem na svojoj internet stranici”, poručuju iz ASK-a.

Uz to, Agencija je, kako podsjećaju, više puta istakla nedvosmislen stav da funkcionerska kampanja, koju, pored Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja reguliše i Zakon o izboru odbornika i poslanika, nije dovoljno jasno i precizno određena, te da je u toj oblasti neophodna izmjena i unaprijeđenje izbornog zakonodavstva.

“Sve prikupljene podatke, ova institucija će analizirati u izvještaju o sprovedenom nadzoru i kontroli koji će biti urađen u zakonskom roku. Insistirajući na transparentnosti kao temeljnom uslovu, Agencija za sprječavanje korupcije će nastaviti sistemsko i obuhvatno praćenje kampanje, usmjereno ka jačanju integriteta, kredibiliteta i legitimiteta izbornog procesa”, stoji u saopštenju ASK-a

izvor: onogost.me

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja