Bečić: Ne može DIK, pa ni Skupština da mijenja izbornu volju građana

 Bečić: Ne može DIK, pa ni Skupština da mijenja izbornu volju građana

Foto: Twitter

Ne može ni DIK, pa čak ni Skupština da mijenja izbornu volju građana i Izvještaj o raspodjeli mandata koji je prihvaćen na Prvoj konstitutivnoj sjednici Skupštine, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. 

On je nakon sjednice istakao da, to što DIK, kako kažu u svom dopisu, nije u mogućnosti da dostavi Izvještaj, ni u kom vidu ne dovodi na zakonu i izbornoj volji građana zasnovano pravo kandidatkinje Suade Zoronjić na verifikaciju poslaničkog mandata. 

,,Niko ne može suspendovati Ustav, zakon i izbornu volju građana. Da je to moguće, u demokratiji i aktuelnom izbornom sistemu sve bi bilo obesmišljeno. Večeras smo pokazali da to nećemo dozvoliti i savjetujem im da više ne pokušavaju“, porumčio je Bečić. 

Istakao je da su opstrukcije od strane DIK-a nešto je što istorija crnogorskog a, vjerujem, ni evropskog, ni svjetskog višepartizma ne pamti.

Dodao je da su uprkos cjelodnevnim pokušajima opstrukcija opozicije i Državne izborne komisije, Ustav, zakon i izborna volja građana su odnijeli još jednu pobjedu.

,,Prvi pokušaj opstrukcije smo razriješili u skladu sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore, odnosno novembarskim dopunama, na osnovu kojih je poslanica Vukićević, sa punim pravom, uzela učešće u radu. Kvorum smo utvrdili takođe u skladu sa Poslovnikom, članom 90 stav 4, nakon što je 10 poslanika tražilo da se to učini prozivkom.  Da ne zaboravimo sjednice u aprilu, maju, junu i julu, kada je opozicija započinjala i održavala sjednice sa svega 20-ak ljudi u ovoj sali, a sve protivno starom Poslovniku, koji to nije omogućavao“, naveo je Bečić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja