Berane i Šavnik pod lokdaunom; Treba vakcinisati oko 400.000 stanovnika

 Berane i Šavnik pod lokdaunom; Treba vakcinisati oko 400.000 stanovnika

Izvor: Gov.me/Printscreen

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje organizuju danas u 15 sati u Institutu za javno zdravlje, redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.

Komisija za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID 19 je, u koordinaciji sa Vladinim Savjetom, donijela je nove mjere za Berane koje važe večeras od ponoći do 31. marta:

Zabranjuju se ulazak i izlazak iz opštine (naravno tranzit kroz opštinu je dozvoljen);
Zabranjeno je kretanje nakon od 21 šasa do 05 časova narednog dana; Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta.
Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;
Zabranjuje se rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima; vlasnici su u obavezi da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata;
Dozvoljeno je i pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (svih vrsta kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;
Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica;
Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i sl.;
Zabranjuje se rad fitnes centrima i teretanama. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.
Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta , plaže i sl.)

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću; Dozvoljen je rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20h. Dozvoljen je rad i neprehrambenim prodavnicama, takođe do 20 časova…

Dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela u periodu od 7 do 18h.

U Šavniku, s obzirom na porast broja oboljelih, večeras od ponoći do 31. marta, zabranjuju se:

Ulazak i izlazak iz opštine (osim tranzita kroz opštinu);

Zabrana kretanja od 21-05 časova;
Zabranjena su masovna/socijalna okupljanja;
Zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom;
Zabranjuje se rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu;
Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;
Zabranjuje se rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata; obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane. U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom.
Dozvoljen je i ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;
Zabrana rada automata (prodaja hrane, pića, kafe i drugih napitaka) na svim mjestima;
Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost (frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti )
Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge;
Zabranjene su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru;
Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima.

Mjera se ne odnosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću. Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Od subote, 20. marta u Herceg Novom mjere su popuštene.

„O tome smo, preko Operativnog štaba, obavijestili lokalnu samoupravu, što je objavljeno u Službenom listu. Novljanima je, podsjećamo, dozvoljeno kretanje do 21 čas, rad prehrambenih, ali i svih drugih prodavnica do 20 časova. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, i nema izlaska ni ulaska u grad osim uz potvrdu“, saopštili su na presu.

Smanjen broj hospitalizovanih i ugroženih

Ljiljana Radulović kazala je da je za 5% smanjen broj hospitalizovanih u KCCG i za 20% broj životno ugroženih.

„To pokazuje da su mjere uticale. U Pljevljima je popunjenost kapaciteta 72%, na Cetinju 75%, u Baru 61%, Bijelom Polju 57%, Beranama 74%, Nikšiću 72%, Kotoru 31% i u Brezoviku 85%“, rekla je Radulović.

Ističe da imamo dovoljno kapaciteta da izađemo svim zdravstvenim potrebama oboljelih od korone.

O dešavanjima u nikšićoj bolnici Radulović je kazala: „Kako ne bi došlo do opterećenja sistema, pet pacijenata je preventivno premješteno u KCCG i četvoro u Brezovik. Stanje im je sve vrijeme bilo stabilno i nije postojala mogućnost da se ovim transportom ugrozi. Nakon rasterećenja ove bolnice, ne postoji mogućnost da se razviju tehnički problemi u pružanju zdravstvene zaštite našeg stanovništva“.

Pronaći balans između zdravlja i ekonomije

Ministar Jakov Milatović je ispred savjeta za borbu protiv koronavirusa kazao da postoji jedan pozitivan trend u smislu novooboljelih u proteklih desetak dana i to je zasigurno rezultat mjera strože kontrole koje su preduzeli tokom prve sedmice marta.

„Podsjećam da smo tad formirali tri operativna štaba. Prvi od Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove, drugi od članova Uprave policije i treći je štab sastavljen od Vojske Crne Gore. To je dalo rezultate čini mi se i u smanjenju trenda novozaraženih, ali i smanjenju pritiska na bolnice“, istakao je on.

„Šaljem snažan apel ispred Savjeta i Vlade da moramo svi da se ujedinimo kao društvo u borbi protiv virusa. Želimo svi da smanjenje broja novozaraženih ide brže, a brzina će ići od značaja koje mi kao družtvo ulažemo u poštovanje mjera. Stav Vlade je i zdravlje i ekonomija i to moramo svi da razumijemo. Diskutuje se na savjetu o tananom balansu koji mora da se nađe između zdravlja i ekonomije“, rekao je Milatović.

Ovo nije borba Vlade već svih nas, dodaje ministar, borba Parlamenta ali i borba u kojoj predsjednik države mora da da značajnu poruku, borba u kojoj kao društvo ne smijemo da ostanemo polarizovani već da djelujemo kao jedno.

„Kao Vlada spremni smo da radimo puno u saradnji sa državnim organima i smatramo da će ova sezona koju projektujemo na 55 do 60 odsto onoga što smo imali 2019. godine biti takva kakvom je projektujemo“, poručio je ministar ekonomskog razvoja.

Treba vakcinisati 400.000 stanovnika

Napominje da populacija koja treba da se vakciniše iznosi nekih 400.000 stanovnika.

„U zemlji je trenutno 44.000 doza vakcina. U narednih par dana će stići naredna tranša iz ovih 50.000 ugovorenih ruskih. Dodatna velika tranša bi od 200.000 ruskih vakcina trebalo da stignu sredinom aprila. U okviru kovaks inicijative zemlji pripada 84.000 vakcina a do kraja marta bi nam trebalo stići oko 20 ili 30.000“, saopštio je Milatović.

Sve te brojke, kako je pojasnio, ukazuju da bi se do kraja maja vakcinisalo oko 60% odraslih.

„Trenutno u zemlji je sigurno nekih 25 posto preležalo kovid-19. Ako saberemo te dvije cifre dolazimo do neke brojke važne za sticanje kolektivnog imuniteta“, navodi Milatović.

Situacija u zemlji je izuzetno složena, poručila je Marija Božović. „Razumijem da su građani umorni i da sve predugo traje ali podsjećam da su maska, distanca i higijena ruku ključ i osnova u borbi protiv virusa“.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja