Bivši rektor prijavio Rajku Glušicu: „Samo neka kontrolišu“

 Bivši rektor prijavio Rajku Glušicu: „Samo neka kontrolišu“

Izvor: UCG

Bivši rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić krajem prošle sedmice uputio je Etičkom odboru prijavu protiv profesorice Rajke Glušice, predsjednice Upravnog odbora, zbog, kako je naveo, osnovane sumnje da je ranije netačno prijavila publikacije za izbor u zvanje vanrednog i redovnog profesora, saznaje Pobjeda.

Predsjednica Etičkog odbora, koja je nedavno izabrana na tu funkciju Marina Rakočević rekla je za Pobjedu da još iz arhive nije dobila materijal o toj prijavi.

Anonimna prijava odbačena

Ovaj odbor je, međutim, u petak razmatrao istovjetnu prijavu protiv Glušice i nije je prihvatio iz razloga što je bila manjkava – bila je anonimna. Takva prijava stigla je Rektoratu 2. februara, te im je potom proslijedio rektor Nikolić na dalje razmatranje.

„Nije propisano napisana. Zvanično nije napisan tekst odluke, ali u principu ta prijava mora da bude u skladu sa Etičkim kodeksom“, kazala je Rakočević.

Sa UCG rekli su Pobjedi da su spornu anonimnu prijavu proslijedili Etičkom odboru, tijelu zaduženom za pitanja koja se odnose na akademski integritet, te da shodno važećim pravilima Univerziteta, prvenstveno Etičkom kodeksu, UCG ne može iznijeti detaljnije informacije od navedenih.

Glušica ne brine

Glušica, s druge strane, kaže da nije upoznata sa ovom prijavom, a komentarišući optužbe da je navodno lažirala izdanja na osnovu kojih je izabrana u akademska zvanja, poručuje „da je sve provjerljivo“.

„Bilteni su javni, postoje svi podaci, sve se može provjeriti i dokazati, pa i to. Ja stojim iza svoga referata. Prema tome, samo neka izvole i neka kontrolišu“, rekla je ona. 

Što piše u prijavi

Sada već bivši rektor Nikolić je Etičkom odboru, prema saznanjima lista, uputio „približno istu“ prijavu kao što je bila ranija anonimna.

U toj prijavi u kojoj nema nijednog imena već su je potpisali „Zainteresovani profesori sa Filološkog fakulteta“, a u koju je Pobjeda imala uvid, zaključeno je da postoji osnovana sumnja da je Glušica „iskoristila poziciju prorektora UCG kako bi lažno prijavila svoja izdanja u Biltenu i stekla akademsko zvanje“.

Pod hitno, naveli su anonimni autori, treba pokrenuti postupak oduzimanja izbornih zvanja Glušici, te razriješiti je u Upravnom odboru.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da je Glušica lažno prijavila svoja izdanja u Biltenu br.163 od 12. 11. 2001. godine kako bi stekla zvanje vanrednog profesora.

Ističe se da se navedena izdanja ne mogu pronaći u bazama COBISS, niti pretragom po internetu. Taksativno navode izdanja, kao što su Gramatika i jezik XIX vijeka, izdavač Kulturno-prosvjetna zajednica Podgorica 2001. godine/ Rajka Glušica, te Jezički priručnik za strance/Upoznajmo Crnu Goru, Podgorica 2001. godine, te Rajka Glušica, Jezik Marka Miljanovia – doktorska disertacija, Kulturno- prosvjetna zajednica Podgorica 1977.

U Tužilaštvu nema predmeta protiv Glušice

U anonimnoj prijavi koja je dostavljena 2. februara Rektoratu navedeno je da će o tvrdnjama protiv Glušice izvijestiti sve nadležne državne institucije, te da su obavijestili tužilaštvo, ali su iz tog organa rekli da, ipak, nijesu dobijali prijavu ove vrste.

„U ovoj godini, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, do danas, nije evidentiran krivični predmet protiv Rajke Glušice, po krivičnoj prijavi nekog lica“, rekao je državni tužilac, portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Vukas Radonjić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja