Borovinić Bojović: 5.000 doza ruske vakcine stiže u Crnu Goru u četvrtak

 Borovinić Bojović: 5.000 doza ruske vakcine stiže u Crnu Goru u četvrtak

Izvor: FOS Media

Vakcinacija zaposlenih u KCCG, koji rade sa pacijentima oboljelim od COVID-19 infekcije, počela je danas. Vakcinu je primila i ministarka Jelena Borovinić Bojović koja je kazala da u četvrtak u Crnu Goru stiže 5.000 doza ruske vakcine.

„Dala sam obećanje javno građanima CG da ću primiti vakcinu jer je u vakcini spas. Vakcinacija je počela, u kontinuitetu će se odvijati. Želim da obavijestim građane da će drugi kontingent ruske vakcine stići u CG četvrtak u 14.30 sati i to 5.000 doza. A da će donacija 30.000 doza kineske krenuti iz Pekinga 27. februara za CG CG“, kazala je ona dodajući da je zaista velika stvar da pored otežavajućih okolnosti za samo dva mjeseca obezbijede da vakcinacija u Crnoj Gori krene onako kako treba.

„Mimo toga poručeno je još 50.000 ruskih za drugi kvartal, 150.000 kineskih vakcina (dogovara se finalni ugovor), 150.000 Fajzerovih i 84.000 Astra Zeneca preko Kovaks mehanizma“, pojasnila je Borovinić Bojović dodajući da je Nacionalnom strategijom za imunizaciju predviđeno da bi bilo optimalno da se u Crnoj Gori vakciniše oko 330.000 stanovnika što bi išlo u prilog kolektivnom imunitetu.

„I pored svega toga kao što nam često epidemiolozi govore obaveza mi je da apelujem da i dalje moraju poštovati sve preporučene mjere iz razloga što vakcinacija ima prije svega određeno trajanje, a drugo za razvijanje imuniteta od vakcinacije, odnosno nakon druge doze vakcine potrebno je određeno vrijeme“, navela je Borovinić Bojović.

„I ranije sam u medijima objavljivala da imam antitijela, ali preporuke svjetskih stručnjaka su da i oni koji su preležali koronavirus treba da budu vakcinisani“, navela je ministarka zdravlja i dodala:

„Trudiću se kao i do sada da u mojoj profesiji jedino interesovanje bude zdravlje građana i u tom smislu obezbijeđena bezbjedna i efikasna vakcina.“

Vakcinacija je, pojašnjava dobrovoljna no ipak apeluje na stanovništvo da prime vakcinu.

Procedura prijave za vakcinaciju

„Postoje tri načina prijavljivanja. Jedan je preko Corona info web sajta koi će biti aktuelan za one koji koriste internet. Drugi način je preko izabranih ljekara koji će pozivati sve one koji ne budu prijavljivani a starii su od 80 godina da s eprijave za vakcinaciju, i treća je telefonska linija koja će biti otvorena a putem koje će moći građani da se prijave za vakcinaciju“, kazala je Borovinić Bojović.

Nakon vakcinacije prioritetnih grupa očekuje se vakcinacija ostatka populacije, no sada je još uvijek, kaže ministarka, rano da daju informacije o datumu.

„Nemamo mnogo stanovništva u prioritetnim grupama te očekujemo da će ići vakcinacija predviđenim tokom.“

Sjutra pres Instituta za javno zdravlje

Sjutra će takođe, kako je saopštila, u 15 sati biti press Instituta za javno zdravlje. Danas je prema riječima ministarke zasijedala radna grupa, popodne zasijeda Komisija o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Na osnovu indikatora koje imamo za sada nećemo ići ka tome da se olabave mjere a da li će i koliko biti postrožene znaćete sjutra“, kazala je ministarka.

Zahvalila se takođe direktorici Klinike za infektivne bolesti Dobrili Nikčević koja je od prvog dana bila 24 h na crvenoj liniji sa kovid pacijentima.

Nikčević – I dalje se moramo pridržavati mjera

„Samo da se zahvalim što smo počeli sa vakcinom i što sam jedna od prvih koja je dobila vakcinu, to mi je velika stvar jer smo u centru gdje se najviše susrećemo sa ovim pacijentima“, kazala je Nikćević dodajući da se moramo se i dalje pridržavati svih mjera kojih smo se dosad pridržavali. 

Foto: FOS media

„I pored vakcine koja će nam pomoći ovo stanje će i dlaje potrajati. Mi se i dlaje moramo pridržavati svih mjera – maska, distanca, pranje ruku. Nema da završavamo sa tim dok skroz ne budemo sigurni da možemo bez toga“, kazala je ona.

Podsjećamo, za zdravstvene radnike na „crvenoj liniji“ u KCCG obezbijeđeno je 150 vakcina, a ministarka i doktorka Nikčević su se prve vakcinisale.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja