Borovinić Bojović: Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, ulazak u CG bez testa; Prva sedmica škole onlajn

 Borovinić Bojović: Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, ulazak u CG bez testa; Prva sedmica škole onlajn

Izvor: Printscreen

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje danas u 15 sati na konferenciji za novinare, predstavljaju nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. 

Na konferenciji govore ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i članica Komisije za zaštitu stanovništva od koronavirusa Milena Rovčanin Cojić.

„Zahvaljujući ponašanju građana i svima koji su se bavili kontrolom mjera, situacija je bolja od one koju smo imali neposredno prije započinjenje praznika“, kazala je Borovinić Bojović.

51, 4 % je popunjenost bolničkog kapaciteta koji se odnose na kovid bolesnike.

„Ako se prisjetimo da je procenat prije praznika iznosio 67% jasno je koji je bio efekat poštovanja mjera“, kazala je Borovinić i dodala da se korekcije mjera odnose na sljedeće:

Predstavljene su nove mjere za borbu protiv sprečavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

  • dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom
  • dozvoljen ulazak u CG bez testa na svim graničnim prelazima
  • zabranjuje se doček Nove godine po julijanskom kalendaru, na otvorenom i zatvorenom
  • ugostiteljski objekti nastavljaju rad od 07h- 20h; ne dozvoljava se izvođenje muzičkog programa

Igora Galić – Direktor IJZ je naveo da je u Institutu od početka pandemije146.551 osoba testirana PCR testom.

„Epidemija stabilizovana. Građani su oni koji određuju stepen obolijevanja u jednoj opštini“, kazao je on.

Dr Milena Rovčanin Cojić navodi da su svi svjedoci koliko su ljekari bili uz pacijente od prvog trena.

„Poručujem građanima da su u sigurnim rukama i nema potrebe da paniče. Apelujemo na građane da se isključivo javljaju kovid ambulantama ukoliko osjete simptome. Molimo vas da ukoliko imate administrativne poslove koje treba da završite kod ljekara, ako je moguće odložite ih dok infekcija ne bude pod kontrolom“, kazala je Milena Rovčanin Cojić.

„Raduju me nove mjere MZD koje nam otvaraju mogućnost za oporavak turizma u zemlji. Drago mi je da je MZD bilo u mogućnosti da omogući ulazak u CG bez zahtjeva. Kretanje bez ograničenja postoji u većini zemalja u EU“, kazao je Jakov Milatović ministar ekonomskog razvoja dodajući da će i ukidanje zabrane međugradskog saobraćaja uticati i na sektor ugostiteljstva i bolju zimsku sezonu.

„Slobodno kretanje uz maksimalnu ličnu odgovornost i poštovanje mjera, preduslov su pozitivnih ekonomskih efekata. Odlučili smo i da razmotrimo da kompanije koje budu vidno kršile mjere budu onemogućene da dobiju subvencije za podršku privredi“, naveo je Jakov Milatović dodajući da aktivno rade na kreiranju podrške privredi za prvi kvartal 2021. godine.

Borovinić Bojović o vakcinama

„Pred samu Novu godinu uspjeli da omogućimo ostvarivanje bilateralnih odnosa sa pojedinačnim zemljama proizvođačima. Rad na bilateralnim odnosima nije jednostavan i zahtijeva vrijeme. Većina zemalja je ove odnose formirala u junu i julu a u CG to nije bio slučaj. Morali smo za kratko vrijeme uspostavimo konekcije i odnose sa pojedinačnim proizvođačima. U stalnoj smo komunikaciji sa EU. Za vrijeme praznika smo svakodnevno radili na vakcinama i imali važne Zoom satanke. Pregovori su trenutno u intenzivnom toku. Već sjutra opet imamo sastanke tri sata. Agencija za ljekove je potpuno pripremljena za dolazak vakcina u CG. Osim sa proizvođačima vakcine EU radimo i sa Rusima i Kinezima na bilateralnim odnosima. Vilj je da prva vakcina u CG Bude sa evropskim sertifikatom. Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim, te info očekujemo u narednih 10 do 15 dana najkasnije. Krajem januara početkom februara ako budu išli pregovori kako reba, trebalo bi vakcina da stigne u CG“, kazala je ministarka zdravlja.

O početku drugog polugodišta:

„Cilj nam je da djeca idu u škole. Uslovi moraju biti adekvatno oezbijeđeni. Prostorni kapaciteti škole dosta su zahtjevni u odnosu na naše kapacitete. Naša odjeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podijeljena na po dva odjeljena. Imamo određeni broj škola koje imaju mogućnost jednostaven organizacije, a ostale škole moramo adekvatno pripremiti za takav vid nastave. Preliminarno dogovorili da će prva sedmica škole ići onlajn kako bi sve pripremili za povratak djece u klupe“, kazala je Borovinić Bojović.

O obraćanju Hrapovića i vakcinama iz Poljske

„Poljska je ranije Kenanu Hrapoviću uputila zahtjev da se CG izjasni da li je zainteresovana da preuzme dio vakcine od Poljske koji njima predstavlja višak a nama bi bilo korisno. Nikad im nije odgovoreno. Mi smo im odgovorili i obezbijeđen je dolazak više vakcina u CG“, kazala je ministarka.

„Želimo da u CG dožu prvo vakcine sa evropskim sertifikatom. Dogovaramo sa Fajzerom, Astrazenekom…Ostvarujemo odnose i sa Rusijom i Kinom i daćemo sve od sebe da građani imaju mogućnost vakcinacije sa više različitih vakcina. Sa radom vakcina se trebalo raditi prije pola godine a ne u decembru. S obzirom da se malo zakasnilo moliću za strpljenje jer to nije nabavka parfema iz inostranstva“, kazala je Borovinić Bojović.

„Građani poštovali mjere“

„Čak su se i maske nosile u većoj mjeri“, kazala je ona osvrćući se i na dnevne žurke i muziku uživo:

„Muzika uživo je i ranije bila problem. Teško je iskontrolisati takvu situaciju. Apelovali smo na vlasnike ugostiteljskih objekata više puta. Zato smo uveli u narednih 14 dana, sa mogućnošću korekcije mjera, ukidanje muzike uživo kako bismo lokalnu transmisiju smanjili i bolje kontrolisali“, kazala je Borovinić Bojović.

Igor Galić o PCR testovima za studente koji idu u druge zemlje

„Mikrobiološka laboratorija IJZ bila dosta u prethodnom periodu opterećena. S obzirom da smo prošle i ove nedjelje nabavili brze antigenske testove, pritisak na samu laboratoriju je smanjen. Studenti bi trebalo na 1616 da nas kontaktiraju i da zakažemo testiranje. Ne možemo ih odjednom testirati ali možemmo napraviti jedan plan, tako da ćemo preko naše pres službe dati saoštenje. Moći će od ove nedjelje da se testiraju na taj način“, kazao je Galić.

„Akcionim planom biće definisane grue koje će biti prve vakcinisane i to će zavisiti od količine vakcina i vremenskog perioda kada će stići“, dodao je on.

Krajem januara ili početkom februara, kako je kazala Borovinić Bojović, biće osposobljena i PCR laboratorija u Kotoru koja će rasteretiti IJZ.

Borovinić Bojović o žalbama pacijenata tokom 2020. godine

„4. decembra sam izabrana na ovu poziciju. Često obilazim pacijente, učestvujem u radu interne klinike KCCG. Baš sam 8. januara provela cijeli dan u KCCG. Što se tiče samih žalbi pacijenata, sve ćemo ih pojedinačno razmotriti i odrediti se prema njima u zavisnosti od toga kakve su žalbe u pitanju. Sve će biti blagovremeno i na pravi nalin riješene“, kazala je ministarka zdravlja.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja