Božović se kretao po minskom polju, nije trebalo da izlazi sa onakvim stavovima

 Božović se kretao po minskom polju, nije trebalo da izlazi sa onakvim stavovima

foto: MVP

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je da je ambasador Srbije Vladimir Božović, koji je u Crnoj Gori proglašen za nepoželjnu ličnost, vjerovatno znao da se u ocjenama o Podgoričkoj skupštini, iz 1918. godine, kreće po ”minskom polju”, ali da protjerivanje definitivno nije primjereno zemljama koje žele da grade dobrosusjedske odnose.

„Kao što bih možda drugačije postupio da sam tada bio ministar, tako i da sam bio na mjestu ambasadora Božovića ne bih izlazio sa stavovima koji mogu biti osjetljivi po unutrašnji konsezus države domaćina ili vrijeđaju osjećanje crnogorskog nacionalnog bića“, rekao je Radulović za današnju Politiku.

Kako je naveo, Božović je proglašen „personom non grata“ čime mu je ukinuto gostoprimstvo kao diplomate, što znači da je povučena naša saglasnost da on dalje obavlja funkciju izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

„Time je, kada je o ovom pitanju riječ, sve jasno“, rekao je Radulović.

On je naveo i da je potrebno jačati dobrosusjedsku saradnju po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari.

„U tom smislu treba prepoznati i poziv premijera Zdravka Krivokapića premijerki Ani Brnabić da u januaru posjeti Crnu Goru, kao i moj telefonski ministru Nikoli Selakoviću u drugoj nedjelji moga mandata s namjerom da pružim ruku i da krenemo iz početka“, istakao je Radulović.

Kako je dodao, vjeruje da su ovi signali prepoznati kako kod tamošnjih zvaničnika tako i kod građana Srbije“.

„A ja ću se vrlo rado odazvati pozivu da dođem u Beograd, čim se steknu uslovi“, rekao je Radulović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja