Ćalović-Marković na čelu Stručnog tijela koje će se baviti pojedinačnim slučajevima

 Ćalović-Marković na čelu Stručnog tijela koje će se baviti pojedinačnim slučajevima

Izvor: Arhiva

Vanja Ćalović-Marković podnijela je ostavku na funkciju člana Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, iz formalnih razloga, kada je izabrana za rukovodioca Stručnog tijela tog Savjeta.

Na ovaj način Ćalović-Marković nije u konfliktu interesa jer će se Savjet baviti javnim politikama, dok će se Stručno tijelo baviti pojedinačnim slučajevima.

Ona je Pobjedi objasnila da će ovakvom vrstom podjele Nacionalni savjet za borbu protiv korpucije efikasnije obavljati svoja zaduženja.

„Stručno tijelo će na osnovu tih slučajeva davati Savjetu prijedloge za javne politike, ali će dominantan fokus biti pojedinačni slučajevi ili pojave“, objasnila je Ćalović-Marković.

Ćalović-Marković je na čelo Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou postavljena 17. februara.

Vlada Crne Gore je na sjednici od 28. januara donijela Rješenje o imenovanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Tada je odlučeno da na čelu toga tijela bude Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, a članovi Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja i Stevo Muk, kao predstavnik NVO sa Ćalović Marković. 

Za sekretarku Nacionalnog savjeta imenovana je Ana Rašović, savjetnica potpredsjednika Vlade Crne Gore za unutrašnju organizaciju i kadrovsku politiku.

Na sjednici Nacionalnog savjeta od 17. februara analizirana je aktuelna situacija vezana za zakone o tužilaštvu, koji su privremeno povučeni sa dnevnog reda Skupštine Crne Gore.

Uz konstataciju da je tužilaštvo velika prepreka efikasne borbe protiv korupcije, ali i potrebe Vlade da ne ugrozi dalji evropski put Crne Gore, Savjet je preporučio Vladi da u direktnoj komunikaciji sa Venecijanskom komisijom i Evropskom komisijom razmotri modele reforme Tužilaštva, Tužilačkog savjeta i SDT-a, a koji će u skladu sa standardima EU, postići promovisane ciljeve reforme Tužilaštva.

Savjet je apelovao na predstavnike Evropske unije, da blagovremenim sugestijama pomogne proces reforme tužilaštva i poboljša kvalitet zakonodavnog procesa.

Ovakve promjene moraju uslijediti brzo, ukoliko želimo da borba protiv korupcije dobije bilo kakav smisao.

Članovi Savjeta su istakli da pružaju punu podršku odlučnim reformama tužilaštva, uključujući personalne promjene na rukovodećim mjestima.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja