Centar za ženska prava traži hitno izvinjenje Popovića zbog vrijeđanja Zoronjić

 Centar za ženska prava traži hitno izvinjenje Popovića zbog vrijeđanja Zoronjić

Foto: Liberalna partija

Centar za ženska prava zahtijeva hitno izvinjenje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića zbog, kako su ocijenili u Centru, uvredljive i rodno diskriminišuće izjave na račun poslanice Suade Zoronjić.

Osim izvinjenja, u Centru traže i odgovarajuće disciplinske mjere za Popovića.

,,Upotrijebivši za poslanicu Zoronjić kvalifakciju „gospođa sa ulice,“ poslanik Popović je uputio ličnu i na rodu zasnovanu uvredu, svjesno ili nesvjesno birajući riječi kojima se vrijeđa i ličnost i naročito pol osobe. Uvrede ovakvog tipa ne smiju biti tolerisane nigdje u crnogorskom društvu, a posebno ne u javnoj sferi i u najvišem zakonodavnom domu države. Kao poslanik, koji je zadužen da predstavlja sve građane i građanke Crne Gore, poslanik Popović ima posebnu dužnost da se prema svim građanima i građankama ophodi sa poštovanjem i da ne iznosi uvrede, posebno one koje su zasnovane na rodu”, navodi se u reagovanju.

Centar za ženska prava smatra apsolutno neprimjerenim, uvredljivim i diskriminatorskim rječnik koji je za ovu svrhu upotrijebio Popović.

,,Političke rasprave o svakom pitanju moraju biti vođene rječnikom koji poštuje ličnosti i ne vrijeđa na ličnom, rodnom, ili bilo kom drugom osnovu. Stoga Centar za ženska prava zahtijeva da se poslanik Popović bez ikakvog odlaganja javno izvini za uvredu i diskriminatorski rječnik kojim je okvalifikovao poslanicu Zoronjić, kao i da Skupština i politička partija kojoj poslanik Popović pripada preduzmu odgovarajuće disciplinske mjere na osnovu kojih će se ovakvo ponašanje poslanika Popovića ili bilo koje slično ponašanje u budućnosti od strane bilo kog poslanika ili poslanice sankcionisati i, nadamo se, biti iskorijenjeno”, rekli su u Centru.

Kako podsjećaju, problem rodno zasnovane diskriminacije izuzetno prisutan u Crnoj Gori, te da uprkos postojećim zakonskim mjerama za dostizanje rodne ravnopravnosti Skupština Crne Gore još uvijek nije postigla rodno izbalansiranu zastupljenost poslanika i poslanica u plenumu, već je u ovaj skupštinski saziv po prvi put izabran manji broj žena nego u onaj koji mu je prethodio.

,,Imajući navedeno u vidu, smatramo da izjave iznijete u Skupštini ne smiju iskazivati rodnu diskriminaciju, već da je uloga Skupštine da ovaj vid diskriminacije iskorijeni i da doprinese što većem učešću žena u parlamentarnom i opštem političkom i javnom životu zemlje. Navedenom cilju izuzetnu štetu nanose izjave poput ove koju je uputio poslanik Popović i Centar za ženska prava izražava zahtjev da se ovakve izjave više ne ponavaljaju”, zaključili su u Centru za ženska prava.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja