Crna Gora će nastaviti da ispunjava NATO obaveze

 Crna Gora će nastaviti da ispunjava NATO obaveze

Foto: screenshoot nato.int

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je na konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem da je Crna Gora promoter stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Stoltenberg se zahvalio na snažnoj posvećenosti Crne Gore evroatlanskim integracijama.

,,Pohvaljujem posvećenost Crne Gore regionalnoj stabilnosti“, istakao je Stoltenberg u Briselu.

Istakao je da se raduje saradnji sa Krivokapićem i da ga očekuje na samitu sljedeće godine.

Krivokapić se zahvalio NATO savezu na solidarnosti u borbi protiv pandemije.

,,Ako nema solidarnosti u kriznim situacijama, onda čovjek izgubi taj osnovni imenitelj, a to je da kaže da je čovjek. Zato cijenim napore NATO saveza“, kazao je on u Briselu.

Dodao je i da će Crna Gora preuzeti sve obaveze koje proizilaze iz NATO članstva, i finanijski i na dio misija koje, kaže Krivokapić, Crna Gora uspješno sprovodi.

Krivokapić je pojasnio da je u ekspozeu govorio o jačanju odnosa s Rusijom, dodajući da je to poželjno prevashodno u ekonomiji, odnosno turizmu jer najviše turista u Crnu Goru dolazi iz Rusije.

,,Dio koji bude u sukobu sa politikom Alijanse, naravno da ćemo poštovati politiku Alijanse“, istakao je premijer.

Krivokapić je, govoreći o poligonu na kojem bi Vojska Crne Gore imala vježbe, istakao da će sa pažnjom analizirati sve mogućnosti koje bi zadovoljile NATO standarde.

,,Sinjajevina je pobjeda građana jer se sačuvao ekološki prostor. Moramo naći najbolje rješenje koje će zadovoljiti NATO standarde i očuvati našu prirodu,“ istakao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da je iz dosadašnje prakse pokazano da će država koja je NATO članica mnogo prije postati i članica EU.

,,I zato svima preporučujem da slijede takav put,“ poručio je Krivokapić.

Komentarišući paljenje NATO zastave u Crnoj Gori, Krivokapić je saopštio da žali ako se bilo gdje u Crnoj Gori desilo paljenje bilo koje zastave.

,,Ja sam u to vrijeme bio profesor i nijesam se bavio slikama. Kao što je i sam generalni sekretar saopštio, ljudi se mijenjaju, tako treba da dozvolimo i tom čovjeku da se promijeni,“ istakao je Krivokapić.

Stoltenberg je pozdravio što Crna Gora povećava potrošnju na odbranu.

,,Pohvaljujem posvećenost Crne Gore regionalnoj stabilnosti“, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare u Briselu Stoltenberg.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja