Crnogorski pokret uputio apel Ustavnom sudu

 Crnogorski pokret uputio apel Ustavnom sudu

Foto: Crnogorski pokret

Crnogorski pokret, kao nevladina organizacija koja je zabrunuta za pravni interegnum u kojem se našla država Crna Gora, a u skladu sa članom 149. i 150. Ustava Crne Gore, javno apeluje i traži od Ustavnog suda Crne Gore da stane u odbranu ustavnog poretka i vrati državu Crnu Goru u ustavno stanje, što i jeste osnovna uloga Ustavnog suda, saopšteno je iz CP-a.

,,Naime, nizom svojih nelegalnih, ili makar spornih odluka, Skupština Crne Gore je dovela u pitanje funkcionisanje ustavnog poretka Crne Gore. Počev od odluka Skupštine od 23.11.2020, kada se mimo ustavnih procedura ušlo u ustavnu nadležnost donošenjem Odluke o dopunama Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore, kojima je omogućeno poslanicima učešće u radu Skupštine bez ličnog prisustva śednicama, čime su direktno prekršene odredbe člana 91. Ustava Crne Gore u kojima se imperativno zahtijeva PRISUSTVO.

Navedene dopune Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore donešene su na temelju instituta vanredne situacije koji ne postoji ni u Ustavu, ni u pravnom sistemu Crne Gore. U Crnoj Gori nije uvedeno ni ratno, ni stanje ratne opasnosti, ni vanredno stanje, saglasno članu 132. i članu 133. Ustava, da bi se primjenjivao član 222. Poslovnika Narodne skupštine (“Sl. list CG“ broj 59/17).

Ne samo da je ovim aktima prekršen Ustav Crne Gore, nego se nastavilo sa daljim njegovim kršenjem kada je, sa 40 prisutnih poslanika, dakle bez kvoruma, bez kvalifikovane većine u odnosu na 81 poslanika, iz člana 83. Ustava Crne Gore, 28.XII 2020. održana śednica Skupštine Crne Gore na kojoj je donešeno niz akata čije je donošenje zasnovano na protivustavnoj odluci da se kvorum obezbjedi putem video veze, bez ličnog prisustva poslanika/ce, što je u direktnoj suprotnosti sa članom 91. Ustava Crne Gore. Em što je nekvalifikovana većina odlučivala o kvorumu kršeći Ustav Crne Gore, em je prekršen i Poslovnik Skupštine u članu 90, koji se bavi kvorumom, bez kojeg se ne može ni otvoriti śednica, ni donositi dnevni red, niti donositi bilo kakve odluke“, navode iz CP-a.

To, kako kažu, nije kraj zamješateljstvu.

,,Poslanik koalicije Crno na bijelo, Filip Adžić, podnio je neopozivu ostavku na poslaničku funkciju, koja se konstatovala na pomenutoj śednici. Pošto se o ostavci ne raspravlja niti odlučuje, ona je lični čin, time je prestala poslanička funkcija pomenutog poslanika. Za konstatovanje ostavke, po Poslovniku, nije nužna kvalifikovana većina u Skupštini jer se o njoj ne odlučuje. Na istoj śednici, bez kvoruma, dakle ilegalno, suprotno Ustavu i Poslovniku, verifikovan je mandat poslanici sa liste Crno na bijelo, Suadi Zoronjić. Ne samo da je bez kvoruma verifikovan mandat, već je to učinjeno bez „uvjerenja izabranom poslaniku“, koje izdaje Državna izborna komisija, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, stav 14, čime se nezakonito ušlo u nadležnost drugog državnog organa.

Tako je faktički stvorena situacija u kojoj je većina konstatovana na śednici Skupštine 04. decembra 2020. to prestala da bude, izgubivši dva poslanička mjesta.

S obzirom na to da je aktuelna Vlada Crne Gore time izgubila podršku u Skupštini Crne Gore i da nema većinsku podršku, odnosno, ima podršku samo 39 poslanika, Ustavni sud mora preuzeti obavezu i na ustavan način razriješiti postojeću situaciju. Nama se čini da je iz postojeće situacije moguće samo legalno izaći raspisivanjem novih izbora, jer bi sve drugo izazvalo posljedice koje se teško mogu sagledati, a koje sa sobom nose potencijalne opasnosti za građanski mir i ustavni poredak“, zaključuju u saopštenju.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja