Crnoj Gori dodijeljena međunarodna oznaka za sigurna putovanja ,,Safe Travels“

 Crnoj Gori dodijeljena međunarodna oznaka za sigurna putovanja ,,Safe Travels“

Foto: Unsplash

Oznaka ,,Sejf travels“ dodijeljena je za 29 privrednih subjekata, uglavnom hotela, nekoliko turističkih agencija, kao i nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro erlajnz, dok je u toku procedura za još jedan broj subjekata koji su dostavili prijavu , kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije, dodajući da je veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje ove oznake.

Sigurnost

Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja ,,Safe Travels“. Riječ je o posebno dizajniranoj oznaci, usljed zdravstvene krize kovid-19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja.

Kako su Pobjedi kazali iz Nacionalne turističke organizacije u skladu sa globalnim protokolima WTTC potvrđeno je dodjeljivanje ove oznake, što je u datim okolnostima vrlo važan korak za dobijanje povjerenja turista, oporavak i održiv razvoj ove grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje.

,, Ovo je veoma važno da bi se sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa nadležnim institucijama u resoru turizma sproveli, kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili zdravlje svih turista“, kazali su iz NTO.

Foto: Unsplash

NTOCG je nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori, a za korišćenje se mogu prijaviti svi zainteresovani učesnici sektora turizma kao što su hoteli, restorani, avio-kompanije, turoperatori, pružaoci usluga prevoza, aerodromi i drugi, naravno, uz obavezan uslov da ispunjavaju i sprovode standarde definisane zdravstvenim protokolima.

,,Korišćenje oznake ,,Safe Travels“ je besplatno, a među aktuelnim nosiocima su i mnoge druge evropske zemlje poput Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Islanda, Portugalije, Turske, Ukrajine, kao i pojedine pokrajine Austrije, Rusije, Španije i Velike Britanije, ali i turističke destinacije na američkom, afričkom i azijskom kontinentu“, kazali su iz NTO.

Iz ove organizacije ističu da u Crnoj Gori postoji veoma veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje oznake ,,Safe Travels“, što je naročito značajno s aspekta podizanja kvaliteta turističkog proizvoda, ali i vidljivosti pojedinačnih subjekata kao korisnika oznake ,,Safe Travels“.

,, Imajući u vidu aktuelnu zdravstvenu situaciju sa kojom se suočava cijeli svijet, ova oznaka može biti moćan marketinški alat jer je, kako inostranoj turističkoj privredi, tako i turistima, više nego ikada, bezbjednost na prvom mjestu, a upravo oznaka ,,Safe Travels“ ukazuje na to da turistički subjekat primjenjuje higijenske i zdravstvene preporuke, mjere i protokole“, kazali su iz NTO.

Oni vjeruju da oznaka ,,Safe Travels“ ima i edukativni karakter na način što se kroz provjeru uslova za njeno dobijanje, podiže svijest turističkih djelatnika o primjeni protokola, preporuka i mjera, a drago nam je, kažu, što na terenu vidimo da je crnogorska turistička privreda otvorena za unapređenje svog poslovanja u svakom segmentu, naročito kada je u pitanju bezbjednost gostiju.

,, Kako bismo osigurali bezbjednost turista koji dolaze u Crnu Goru, formirana je Komisija za dodjelu i kontrolu oznake ,,Safe Travels“ koju, osim predstavnika Nacionalne turističke organizacije, čine predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Instituta za javno zdravlje, Uprave za inspekcijske poslove, Privredne komore i Agencije za civilno vazduhoplovstvo“, kazali su iz NTO napominjući da je Komisija za proteklih mjesec, na osnovu prijava i izvršenih provjera dodijelila pravo na korišćenje ove oznake za ukupno 29 privrednih subjekata, uglavnom hotela, nekoliko turističkih agencija, kao i nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro erlajnz, dok je u toku procedura za još jedan broj subjekata koji su dostavili prijavu.

Foto: Unsplash

Interesovanje

,,Najveće interesovanje pokazali su učesnici turističke privrede iz primorskih opština, Podgorice, Nikšića, Kolašina, Mojkovca i Žabljaka. Nadamo se da će broj korisnika rasti iz dana u dan, čime ćemo pokazati da smo odgovorni kao destinacija i da nam je bezbjednost turista, ali i svih građana na prvom mjestu“, mišljenja su naši sagovornici iz NTO.

Oni objašnjavaju da je procedura dobijanja oznake ,,Safe Travels“ za hotele i druge objekte za pružanje usluge smještaja, hrane i pića podrazumijeva nekoliko koraka.

,,Po iskazanom interesovanju, predstavnik NTO zainteresovanom subjektu dostavlja na uvid zdravstvene i higijenske protokole zavisno od djelatnosti koju obavlja, nakon čega slijedi popunjavanje prijave i dostavljanje prateće dokumentacije o obavljanju djelatnosti. Nakon toga je predviđen dolazak Komisije u objekat radi provjere ispunjenosti uslova. Ukoliko su ispunjeni uslovi, potpisuje se sporazum za dodjelu oznake „Safe Travels“, po osnovu kojeg zainteresovani subjekat dobija pravo na korišćenje logoa ,,Safe Travels“ , objašnjavaju iz NTOCG.

Upozoravaju takođe da kako bi se zdravstvena bezbjednost zadržala i održao kontinuitet primjene definisanih sigurnosnih protokola, Komisija vrši povremene nenajavljene kontrole, te se u slučaju kršenja uslova, oduzima pravo na koriščenje oznake.

,,Takođe, turističke agencije, turoperatori i organizatori avanturističkog turizma mogu aplicirati za dobijanje oznake što podrazumijeva sličnu proceduru, uz obavezu poštovanja šireg spektra globalnih protokola, kao i dokaz da se i njihovi partneri pridržavaju istih. U ovom slučaju nenajavljenim posjetama Komisija kontroliše kako samog nosioca oznake tako i njegove partnere sa liste koju prilaže u svojoj izjavi“, poručili su na kraju iz NTOCG.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još