Crveni krst organizuje radionice za mlade iz Nikšića, Podgorice i Budve

 Crveni krst organizuje radionice za mlade iz Nikšića, Podgorice i Budve

Foto: Crveni krst

Crveni krst u Podgorici, Budvi i Nikšiću organizuje radionice za mlade sa ciljem promocije humanih vrijednosti.

Radionice se realizuju za mlade uzrasta 14-15 godina, a teme o kojima uče i razgovaraju su: nediskriminacija i poštovanje različitosti, socijalna inkluzija, rodna ravnopravnost, komunikacija, empatija, kritičko razmišljanje bez osuđivanja i generalizovanja, rješavanje konflikata i volonterizam, a vode ih obučeni volonteri Crvenog krsta, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore

U sve tri opštine planirano je da set od osam radionica prođe po 30 mladih. Prva grupa od ukupno 40 mladih u sve tri opštine je pohađala radionice tokom vikenda (26. i 27. decembra), dok se nastavak očekuje sredinom januara.

Radionice  predstavljaju  dio projekta, Mladi kao pokretači promjena u društvu, koji Crveni krst Crne Gore i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine realizuju u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprjeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

,,Projekat je značajan za djecu upravo zato što pruža mogućnost da nauče dosta o humanim vrijednostima kroz metode rada koje su bliske i adekvatne njihovim godinama i interesovanjima. Sve teme se obrađuju kroz radionice tokom kojih sva djeca aktivno učestvuju u rješavanju različitih izazova”,dodaju iz Crvenog krsta.

Radionice imaju za cilj obraćanje cijeloj ličnosti djeteta a ne samo intelektualnom dijelu, kako je uobičajeno unutar formalnog školskog obrazovanja.

,,Pokušali smo da u odabranim aktivnostima izbalansiramo intelektualno i iskustveno učenje, analizu i intuiciju, intelekt i maštu. Radi se u manjim grupama kako bi se poboljšala komunikacija, međusobna saradnja, vještina pregovaranja i donošenja odluka. Osim toga, u radionicama se nude igranje uloga i simulacija različitih iskustava kako bi se učesnici podstakli da preispitaju vlastita stanovišta i uvaže postojanje tuđih, drugačijih gledišta” – navela je Jelena Šofranac, koordinatorka projekta.

Stečena znanja i vještine će, ističu iz organizacije,  mladim ljudima pomoći u daljem školovanju, karijeri, međuljudskim odnosima, kroz razumijevanje i prihvatanje različitosti.

,,Na taj način će, sopstvenim primjerom, uticati na vršnjake iz okruženja i doprinijeti izgradnji kulture nenasilja i mira”, zaključuju iz Crvenog krsta.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja