Damjanović: Ovo nijesu samo izbori za Nikšić, oni imaju važnu misiju

 Damjanović: Ovo nijesu samo izbori za Nikšić, oni imaju važnu misiju

Izvor: screenshot

Evropski tim za Nikšić predstavio je Sanju Damjanović, rođenu Nikšićanku, đaka i studenta generacije, doktorku nauke koja je to postala sa svega 30 godina, jedinu sa prostora ex YU koja je radila u sjedištu CERN-a.

Nosilac liste Evropski tim za Nikšić, Sanja Damjanović, odgovarala je na pitanja pratilaca na društvenoj mreži Fejsbuk, gdje je govorila o svom odrastanju u rodnom Nikšiću, uticaju koji je ovaj grad imao na formiranje njene ličnosti, o školskim i studentskim danima, profesionalnoj karijeri, kao i radnom angažovanju u najvećem svjetskom centru za izvrsnost CERN-u, gdje je bila jedina zaposlena sa prostora bivše Jugoslavije.

Pratioci, sa FB, su se interesovali i za njenu odluku da uđe u politiku a zanimalo ih je i kako Sanja vidi Nikšić u naredne četiri godine, navodi se u saopštenju. 

Damjanović je po prvi put javno saopštila nepoznate činjenice o svom odrastanju u Nikšiću.

„Sve bazično sam stekla u Nikšiću“, kazala je ona.

Bila je đak generacije, a pored prirodnih nauka, kao mladu, ambicioznu djevojku, privlačile su je razne aktivnosti, sport, muzika…

„Bila sam jedno vrijeme košarkašica, pa i recitator, tu sam osvojila nagradu, iako sam na nastupu zastala nakon prve strofe… Bila sam aktivna i u našem Zahumlju, igrala sam folklor, pjevala u horu“, priča kroz osmjeh Damjanović.

Studentske dane provela je u Beogradu.

Upisuje Fizički fakultet na PMF-u i završava ga kao student generacije. Nažalost, taj period studentskog života koji mnogima ostaje upamćen po lijepom, zbog ratnih dešavanja koja su obilježila raspad Jugoslavije, za Sanju ima jednu dozu gorčine.

„Taj period koji je trebalo da bude najljepši, zapravo nije to bio. To je pokazatelj kako loše politike mogu da ugroze sreću studenata. Taj period bio je težak, uspjela sam da studije završim u roku i kao studentkinja generacije. Samo te lijepe stvari kao što je učenje su me odvraćale od grube realnosti“, kazala je Damjanović. 

Nošena ambicijom i željom da se profesionalno usavršava u svijetu, da uči i napreduje, mlada Nikšićanka, Sanja Damjanović, upisuje doktorske studije u Hajdelbergu (Njemačka) koje završava, u rekordnom roku, sa svega 30 godina.

Tada se, odlaskom na postdiplomske studije, suočila sa onim što donosi rad u inostranstvu, a to je zdrava konkurencija. Pošto je njena doktorska teza bila povezana sa jednim eksperimentom koji se vršio u Evropskoj organizaciji za nuklearna istrazivanja (CERN) mladoj, uspješnoj Nikšićanki su vrata tog najuglednijeg međunarodnog centra za izvrsnost bila širom otvorena.

„Sam ulazak i prilika da radim u CERN-u za mene je bio raj i najveće bogatstvo. Sinonim za rad u CERN-u su sreća i otvorenost. Tamo su zaposlene osobe iz 120 nacija, na svakom metru čujete neki drugi jezik. Upravo ti epiteti CERN-a jesu ono što je naša Crna Gora imala, i želimo da nastavimo tim putem da bude multietnička, multivjerska, multijezička“, rekla je Damjanović.

Kada govori o svom angažmanu ministarke za nauku u 41. Vladi Crne Gore, ona iskreno priznaje da je bila iznenađena pozivom.

Nakon četiri godine odgovornog i posvećenog rada, brojnih uspjeha i postignuća, kruna njenog rada u Ministarstvu nauke su i najveće ocjene koje je tom resoru dala Evropska komisija, navodi se u saopštenju. 

Na pitanje o trenutnoj poziciji nosioca liste Evropski tim za Nikšić, Sanja Damjanović, kaže da se nije dvoumila da prihvati tu odgovornu ulogu.

„Primijetila sam da Crna Gora gubi kurs razvoja koji smo imali i da idemo stranputicom. Iz tog razloga sam tu da vratimo put razvoja. Ovo nijesu samo izbori za Nikšić, oni imaju važnu misiju. Nadam se da će pobijediti put razvoja“, navela je Damjanović.

Na pitanje Fejsbuk pratilaca šta očekuje od izbora u Nikšiću 14. marta, Damjanović je jasno saopštila da očekuje pobjedu koja znači razvoj njenog rodnog grada.

„Program Evropskog tima za Nikšić ima niz jasnih i konkretnih mjera i projekata. Ubijeđena sam da ćemo to ostvariti.

Velike planove imamo za mlade. Jedan od ciljeva je da od IT sektora napravimo novu privrednu granu, pomenuću Dom revolucije koji ćemo transformisati u Digitalni centar evolucije. Taj ambijent će biti mjesto gdje će mladi ljudi biti lideri. Vidim transformaciju, vidim šansu i znam da je ovo realan plan“, najavila je Damjanović.

Kao jedna od najuspješnijih Nikšićanki, koja se dokazala na inostranom terenu, bila najbolji student, cijenjen i ugledni naučnik, uspješna ministarka, Sanja Damjanović pred izbore u ovom gradu poručila je da je jedini put – evropski put i da je Nikšić prije svega evropski grad!

„Svi zajedno radimo da Crna Gora što prije bude članica Evropske unije“, zaključila je Damjanović. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja