Damjanović: Srpski političari, dalje ruke od crnogorskih svetinja, branite svoje na Kosovu

 Damjanović: Srpski političari, dalje ruke od crnogorskih svetinja, branite svoje na Kosovu

Izvor: CKM

Predsjednik Crnogrske kulturne mreže Aleksandar Damjanović obratio se političarima iz Srbije koji se, kako tvrdi, „permanentno miješaju u unitrašnja pitanja Crne Gore“, poručivši im da se ostave crnogorskih svetinja, a da brane svoje koje su na Kosovu.

Obraćanje Damjanovića prenosimo u cjelosti: 

Poštovani građani Crne Gore, pozdrav iz Beograda. Nalazim se tačno ispred palate „Srbija“ i došao sam da u ime svih građana Crne Gore, da onim političkim stukturama u Beogradu koji žele, od Crne Gore da naprave drugu Republiku Srpsku pošaljem poruku – dalje ruke od naše države.

Takođe, želim da im pošaljem poruku dalje ruku od građanske Crne Gore. Takođe im šaljem poruku dalje ruke od crnogorskih svetinja. Imate vi dovoljno svojih problema da se bavite njima, imate svetinje na Kosovu koje treba da branite.

Pustite nas da koračamo evropskim putem napretka i prosperiteta. Svi oni koji misle da će sa onim satelitima koji se nalaze u Crnoj Gori uspjeti da organizuju novu Podgoričku skupštinu i da pokore našu državu, u velikoj su zabludi. Crna Gora će i ovoga puta, kao što je to bilo kroz istoriju, izaći kao pobjednik.

Vi ste ovdje u Beogradu organizovali jedan sraman čin, paljenje crnogorske zastave. Tim činom ste prvenstveno pljunuli u lice državi Srbiji i pljunuli ste na one žrtve, na one Crnogorce koji su svoje živote dali na Mojkovačkoj bici. Razumijem donekle i vašu ljubomoru na napredak i put prosperiteta Crne Gore. Takođe donekle mogu i da razumijem opčinjenost pojedinih visokih državnih funkcionera Republike Srbije likom i djelom Mila Đukanovića, ali ne razumijem umiješanost države Srbije u dešavanja u Crnoj Gori.

Takođe ne mogu da razumijem da se visoki državni funkcioneri Srbije miješaju u lokalne izbore u našem Nikšiću. Takođe šaljem vam poruku odavde dalje ruke od Nikšića, jer će u Nikšiću velikosrpski nacionalizam ubjedljivo izgubiti na predstojećim lokalnim izborima.

Crna Gora je, kao što sam i rekao izlazila kao pobjednik iz mnogo jačih bitaka, izaće i iz ove. Crna Gora neće nikad biti projekat tri velike srpske države.

Na kraju, želim da vam poručim da možemo da gradimo bratske i prijateljske odnose, ali prvenstveno poštujući jedni druge, nemiješajući se jedni drugima u unutrašnjost, jer mi moramo da uređujemo našu državnu kuću i moramo da koračamo onim putem kojim smo krenuli 2006.godine, jer i vi sami znate da je 21. maj kako nama u Crnoj Gori praznik, tako i vama u Srbiji.

I budite sigurni da će se crnogorski orao slobodno vijoriti na Ist Riveru i da mu nikad neće biti odsječena krila kao što je to bio slučaj nekoliko navrata kroz istoriju. Ima jedna narodna poslovica ili izreka, koja kaže: „tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al’ zube polomi.

Živjela Srbija i nek je vječna Crna Gora!

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja