Danas 24. sjednica SO Nikšić , odbornici danas o budžetu

 Danas 24. sjednica SO Nikšić , odbornici danas o budžetu

Foto: Portal ,,Nikšić“

Sjednica Skupštine opštine Nikšić, na kojoj će se, između ostalog, razmatrati budžet za narednu godinu, biće održana danas.

Budžet za narednu godinu projektovan je na 23 miliona i 500 hiljada eura, što je skoro pola miliona eura manje nego što je budžet za 2020. godinu. a rezultat je trenutne situacije izazvane koronavirusom, usled koje se očekuje manje ostvarenje prihoda, kako sopstvenih tako i ustupljenih.

Tekući prihodi u iznosu od 14,22 miliona eura, čine okosnicu planiranih prihoda, što je za čak million i po eura više nego za 2020. Opština je usvojila poreske olakšice, zbog uticaja epidemije koronavirusa na sveukupnu ekonomiju, ali će zbog toga najvažniji opštinski porez – porez na nepokretnost, biti manji za oko 400.000 eura u odnosnu na ovogodišnji, odnosno oko 5,6 miliona eura. Očekuje se da taj manjak nadomjeste prihodi od naknada koji su za oko 2 miliona eura veći nego za 2020., a najviše zahvaljujući Zakonu o finansiranju upravljanja vodama koji je usvojen 2. avgusta. Podsjetimo ovaj Predlog je u Skupštini Crne Gore obrazlagao tada aktuelni potpredsjednik Vlade, a sada predsjednik Opštine, Milutin Simović.

Zakon propisuje da Elektroprivreda Crne Gore na ime naknada, kao korisnik akumulacija, godišnje Opštini Nikšić uplaćuje oko 2 miliona eura.

Porez na dohodak fizičkih lica 2,1 milion eura, kratkoročni plasmani i sredstva prenešena iz prethodne godine 3 miliona eura, te državana pomoć iz Egalizacionog fonda od 5,5 miliona eura, takođe su dio budžeta.

Kada su u pitanju izdaci opština će na bruto zarade potrošiti oko 5,7 miliona eura, što je za oko 300.000 eura više nego u ovoj godini. Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru iznose oko 5 miliona eura, što je blizu 800.000 više nego za 2020, dok su kapitalni izdaci oko 4 miliona eura ili million manje nego za ovu godinu. Na otplatu dugova opredijeljeno je 3,23 miliona eura, što je za oko 1,3 miliona eura manje nego za tekuću godinu.

Osim poljoprivrede biće dostupna i podrška za mlade u iznosu od 500 hiljada eura.

Novina u budžetu za narednu godinu je podrška ženskom preduzetništvu koja će iznositi 40 hiljada eura.

Investicije u Opštini Nikšić planirane su u iznosu od 4 miliona eura.

Budžetom za narednu godinu predviđeno je da za sport bude izdvojeno 860 hiljada, za kulturu 290 hiljada eura, a za obrazovanje 353 hiljade.

Za transfere će biti izdvojeno 3 miliona i 414 hiljada eura, dok je za NVO za narednu godinu namijenjeno 50 hiljada eura.

Na dnevnom redu Lokalnog parlamenta biće i izvještati o radu Javnih ustanova i preduzeća.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja