Danas sahrana patrijarha Irineja, govoriće Vučić i Dodik

 Danas sahrana patrijarha Irineja, govoriće Vučić i Dodik

Foto: mondo.rs

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besjediće episkop bački Irinej, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedvajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi Pobjeda.

Liturgija za upokojenje počinje u 9.00 časova, u centralnom dijelu hrama, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besjediti episkop bački Irinej.

Poslije opijela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsjedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, piše Pobjeda.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavijestio je sveštenstvo, monaštvo i vjernike  da se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija “Hram”, a prisustvo u Hramu biće omogućeno i listu Politika.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još