Danka Ćirović- Proizvodi koje izrađuje ova talentovana Nikšićanka su prava magija

 Danka Ćirović- Proizvodi koje izrađuje ova talentovana Nikšićanka su prava magija

Foto: Privatna arhiva

Umjetnost je njen život. U svemu što radi, gleda, prožeta je ona. Svaki slobodan trenutak iskoristi za stvaranje, čak i od sna krade jer joj je dan kratak. Najveći njen uspjeh je to što je njene  radove primijetila ,,Academy of 3d Art, Decoupage and Craft International“ iz Londona, što je postala njihov član i što su joj dali mogućnost reklamiranja na njihovoj stranici. Ona je Danka Ćirović, moja današnja sagovornica, koju Nikšićani znaju kao talentovanu ženu, umjetničke duše. Proizvodi koje dizajnira i izrađuje, svjedoče njenom daru .Sa njom sam razgovarala o stvaralaštvu, inspiraciji, vještini, zanatu

Foto: Privatna arhiva

1.Recite nam nešto više o sebi?

Ja sam Danka Ćirović, rođena Vulanović. Odrasla sam gledajući članove porodice koji su stalno nešto pravili, stvarali, imali hiljadu ideja. I sama sam počela rano da stvaram. Počela sa lutkama, koje tada nisam mogla kupiti. Rešenje je bilo- napraviti ih. Nisam imala uslove školovanja kako sam željela, pa sam ostala na srednjoj školi. Kasnije sam sa bratom ostvarila veliki san i želju, da otvorimo svoj butik. ,,Emendi“ je rođen i postoji već više od 20 godina. U međuvremenu sam se udala u dobila 2 djece, moje najveće stvaralaštvo

2. Otkad Vas privlače umjetnost i stvaralaštvo, kad ste primijetili da imate dar?

Umjetnost i stvaralaštvo me privlače od malih nogu. Sa 3- 4 godine sam počela šiti lutkicama garderobu, pravila frizure, neke ošišala. Sa 12- 13 godina sam sašila prvu lutku. Neki pametni ljudi kažu da su kreativnija djeca kojoj nije kupljeno sve što požele. Sa 15- 16 godina sam počela da šijem sebi i drugima haljine.

3. Koje proizvode imate u ponudi?

U ponudi imam dosta proizvoda, od slika sa uljanim bojama, pa do kutija za nakit, ukrašenih raznim tehnikama, gravurom, priveske za kljuceve, magnete, nakit, ukrase za enterijer sve po mjeri i želji kupca. Radim i zidove, tj.oslikavam ih po zelji, (mural). Dosta zidova sam i vajala, tj.radila,,cigle” i ,,kale” u 3d verziji na citavom zidu. U svojim buticima sam uradila komplet enterijer, od namještaja pa do zidova. Radim i restauraciju namještaja.

Foto: Privatna arhiva

4. Koje tehnike rada koristite i gdje pronalazite inspiraciju?

Nisam ljubitelj tehnika, radim po osjećaju i inspiraciji. Od tehnika najviše volim shabby fazon, vintage, on mi je najdraži i njega najviše koristim. Inspiracija dolazi zavisno od osobe kojoj radim. Koliko imam ljubavi, takav bude i rad. Najbolje radim kada su mi ruke odriješene. Kada nemam inspiracije, i ne pokušavam. Ja mislim da inspiracija dolazi od ,,Više Sile”. Pričam o pravoj inspiraciji a ne o biznisu. Ona je, po meni, dar!!!

5. Jeste li sami učili i ,,pekli zanat“ ili ste imali mentora i obuku?

Puno sam učila, eksperimentisala. Imala sam sreću da sa 20 godina upoznam ženu, koja je isto sama slikala, ona mi je pomogla da steknem sigurnost u sebe, da se usudim na to da ostvarim svoje snove i počnem svoju prvu sliku, sa uljanim bojama. Sama sam bila šokirana sa rezultatom. Kod nje sam vježbala godinu dana i naučila osnove. Onda sam se udala, i trudna počela da slikam sama. Tada su nastale moje 2 najljepše slike. Kad dođu djeca zaboravi se na sve i onda počinje pauza od jedno 14g godina. Za to vrijeme sam dekorisala torte jer moja inspiracija nije umirala. Pojavile su se društvene mreže i sa njima ja se vraćam opet u svijet mašte. Počinjem sa kutijama i ukrasima, jer ne zahtijevaju puno vremena kao slikanje. Upoznajem puno osoba istih interesovanja, dobijam savjete i tako napredujem iz dana u dan.

Foto: Privatna arhiva

6. Kako postati majstor ovog zanata?

Kako postati majstor ovog zanata!!! To zavisi koliku ljubav imate prema nečemu, toliko ćete i biti uspješni u tome!!! Tajna uspjeha. Moram naglasiti i to da je inat moj veliki pokretač.,,Mogu ja to”. Onda se stvari dešavaju.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja