Decenija rada LGBT Foruma: Nova Vlada da pruži podršku, ali ne zarad EU poena

 Decenija rada LGBT Foruma: Nova Vlada da pruži podršku, ali ne zarad EU poena

Jokić (Foto: FB)

LGBT Forum Progres obilježava deset godina rada, a tokom decenijske borbe za prava LGBT populacije navode da im bivša vlast nije davala iskrenu podršku, već je skoro sve bilo deklarativno ili za potrebe pristupnog procesa. 

Zato od nove Vlade očekuju da radi bolje i da, kada im bude pružala podršku, da je pruži sa iskrenim namjerama i ispravnim motivima, a ne zarad EU poena. 

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić za FOS kaže da novoj Vladi nude dijalog i partnerstvo, a to očekuju i on njih.

,,Za sve one inicijative i napore koji budu u korist ljudskih prava i LGBT zajednice mi ćemo tu biti kao partner ali ćemo isto tako biti oštri kritičari nerada, nepoštovanja ljudskih prava i svega što je do sada bilo negativno. Naravno, od nove Vlade očekujemo da radi u interesu građana i doprinese narativu ravnopravnosti, poštovanja i uključivanja svih u društvene procese“, dodaje ona.

Foto: Arhiva, FOS media

Decenija koja je iza njih bila je, kako navodi, veoma izazovna ne samo za LGBT Forum Progres, već i za cjelokupno društvo.

,,Proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji je sa sobom povukao brojne reforme i promjene u društvu, koje su neminovno uključivale i LGBTI zajednicu u našoj zemlji. Kada je Progres počinjao svoj rad, borba je bila mnogo teža nego što je iko mogao da očekuje, jer su aktivisti i aktivistkinje koji su tada radili u LGBT Forum Progresu ulazili u nepoznato, a za šta niko nije mogao da ih pripremi. Ta borba je i danas teška – rad u organizaciji koja se ovako javno i hrabro zalaže i zastupa ljudska prava LGBTI osoba je pun odricanja i žrtvovanja, ali to je nešto što mi vidimo kao sastavni dio posla i za dobrobit cjelokupne zajednice“, smatra Jokić. 

Polazna tačka u tom periodu je bila potpuna nevidljivost LGBT osoba u Crnoj Gori. 

,,Jako negativne kvalifikacije u sklopu obrazovnog programa, nepostojanje društvene svijesti, čak i neki stavovi da „toga nema kod nas“, što je daleko od idealnih uslova za rad bilo koje vrste. Ali smo istrajali i vodili se jasnim principima koji su nas držali da opstanemo ovoliko dugo i radimo na ovaj način. Pored svega što je ovaj vid rada donio tokom godina, iskreno mogu da kažem da je ovo poziv koji čovjeka ispuni i kada vidite pozitivne promjene koje vaš rad donosi onda ste sigurni da će biti bolje“, dodaje Jokić. 

Navodi da je njihov najveći uspjeh što su uopšte uspjeli da opstanu na javnoj sceni Crne Gore punu deceniju, uprkos snažnom otporu različitih društvenih aktera i dijela društva ka onome što radimo i LGBT zajednici uopšte.

,,Svakako da je jedan od najvećih uspjeha naše organizacije LGBTIQ Sklonište koje smo održali funkcionalnim i otvorenim punih devet godina i kroz čiji rad smo pružili pomoć za više od 200 LGBTI osoba iz Crne Gore i regiona. Kroz program Skloništa smo vremenom omogućili i psihosocijalnu podršku, pravnu pomoć, medijaciju, različite forme osnaživanja korisnika/ca i od 2018. razvili kapacitete i za direktnu podršku transrodnim osobama. Takođe, naš program monitoringa i prijavljivanja govora mržnje na internetu, koji postoji gotovo jednako dugo i kroz koji smo tokom godina podnijeli više hiljada prijava za različite oblike govora mržnje na društvenim mrežama“, tvrdi Jokić. 

Detalj sa ranijih Parada ponosa u Podgorici (Foto: FOS media)

Uprava policije LGBT saveznik

Bitna promjena se, kako ističe Jokić, desila u okviru Uprave policije, koja je danas prepoznata kao saveznik LGBT populacije.

,,Sama činjenica da se svijest oko nas mijenja i da globalno idemo naprijed uslovljava i da se neke stvari u Crnoj Gori mijenjaju, ali taj proces mora da bude uvezan i sa svim institucijama koje su tu da štite i promovišu ljudska prava“, dodaje ona. 

Najveći problemi fizički napadi, negativna medijska kampanja

Jokić ističe da su decenijskoj borbi imali dosta problema, a najveći su bili različiti politički pritisci, negativne medijske kampanje protiv pojedinaca iz našeg kolektiva, uskraćivanje pristupa različitim fondovima, blokade od strane pojedinačnih državnih institucija, otvoreni napadi…

,,Naravno, ne smijemo ni da zaboravimo brojne slučajeve fizičkih napada na naše aktiviste i aktivistkinje, mržnju, prijetnje koje i dalje dobijamo i zloupotrebe LGBTI zajednice od strane različitih političkih subjekata i pojedinaca. Jednako tako smo nailazili na otpor društva, kao potpuno prirodnu reakciju na promjene koje sam ranije pomenula, a na koji smo uvijek odgovarali strpljenjem i posvećenim radom, kao i na sve izazove koji su se našli na našem putu“, cijeni Jokić. 

Foto: FOS

Na pitanje da li je Crna Gora za deset godina napredovala ili nazadovala u pogledu poštovanja LGBTI prava, Jokić konstatuje da, ako se sagleda cjelokupnu deceniju, itekako jeste u nekim segmentima.

,,Slabije u drugim, a u pojedinim uopšte ne. Konkretno, Crna Gora je napravila izuzetan pomak u usvajanju zakonodavnog okvira i njegovom usklađivanju sa standardima Evropske unije, kao i kreiranju dvije nacionalne LGBTI strategije i pojedinim inicijativama koje je država podržavala. Ali, s druge strane, primjena tih istih zakona u praksi je veoma loša, gotovo jednako kada govorimo o Krivičnom zakoniku, Zakonu o zabrani diskriminacije i sl. Jednako tako, implementacija prve nacionalne LGBTI strategije je najvećim dijelom pala na civilni sektor, a djeluje kao da će veoma slična situacija biti i sa trenutnom. A sve ovo zajedno se oslikavalo i na društvene stavove, koji jesu bolji nego što su bili prije deset godina, kako zbog činjenice da danas postoje javno vidljive LGBTI osobe, tako i zbog toga što smo uložili napore u brojnim oblastima kako bi se društvena svijest polako mijenjala“, zaključuje ona. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja