DIK poništio izbore na jednom biračkom mjestu u Nikšiću

 DIK poništio izbore na jednom biračkom mjestu u Nikšiću

Izvor: FOS media, Arhiva Opis: Sa jednog od mjesta birališta

Državna izborna komisija donijela je juče, na osnovu odluke Ustavnog suda, rješenje kojim se nalaže Opštinskoj izbornoj komisiji Nikšić da sprovede ponovne izbore na biračkom mjestu broj 82 – OŠ „Javljen“ u toj opštini, piše Pobjeda.

DIK u obrazloženju Rješenja navodi da je Ustavni sud Crne Gore, na sjednici 27. marta ove godine, donio odluku kojom je usvojio žalbu nosioca izborne liste ,,Crno na bijelo“ – Može Nikšić Tatjane Đurišić-Bečanović u dijelu koji se odnosi na biračko mjesto broj 82 – OŠ „Javljen“, i ukinuo rješenje Državne izborne komisije od 21. marta u tom dijelu, poništio izborni postupak na tom biračkom mjestu i naložio ponavljanje tog postupka u skladu sa zakonom.

Član 102 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđa da se ponovni izbori sprovode ako nadležna izborna komisija poništi izbore na pojedinom biračkom mjestu.

Glasanje se ponavlja samo na tom biračkom mjestu, na način i po postupku koji su ovim zakonom utvrđeni za sprovođenje izbora. Ponovne izbore raspisuje nadležna izborna komisija.

Član 103 ovog zakona predviđa da se ponovni izbori sprovode najkasnije u roku od sedam dana od poništenja izbora.

Za sprovođenje ponovnih izbora izborne liste ne mogu se mijenjati.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još