Direktorka MMF-a poručila državama: Trošite koliko god možete, a i više od toga

 Direktorka MMF-a poručila državama: Trošite koliko god možete, a i više od toga

Izvor: EPA-EFE/JALAL MORCHID

Kreatori politika širom svijeta trebalo bi da objeručke prihvate povećanje rashoda kako bi pomogli oživljavanje njihovih privreda koje posrću, poručila je danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva na ruskom godišnjem Gajdar ekonomskom forumu.

Izvršna direktorka MMF-a nije iznijela nikakve konkretne ekonomske prognoze, ali je jasno stavila do znanja da želi da vlade povećaju potrošnju i ponovila da je međunarodno sinhronizovani pristup rješavanju problema najbolji za rast, prenosi Tanjug.

„MMF je 2020. godine obezbijedio finansijsku podršku za 83 zemlje”, rekla je Georgijeva.

Dodala je da sa aspekta aktuelnih politika ona još od marta 2020. godine, što je vrlo neoubičajeno za MMF, apeluje na države da troše više.

„Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više. I dalje se zalažem za prilagođavanje monetarnih i fiskalnih mjera koje štite ekonomije od kraha u trenutku kada s razlogom ograničavamo i proizvodnju i potrošnju stanovništva”, rekla je šefica MMF-a.

Georgijeva je pohvalila sinhronizovani odgovor Rusije na ekonomske izazove izazvane pandemijom kovid-19, pominjući u tom kontekstu i monetarno ublažavanje centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.

Ona je takođe pozvala na veću međunarodnu saradnju u naporima za digitalni i zeleni rast, kao što je to bio slučaj tokom aktivnosti na razvoju vakcina protiv kovida.

„Zaposleni u MMF-u su izračunali da bi udruženi fiskalni podsticaji Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta u oblasti zelene infrastrukture, ako se to radi koordinirano, doneli za dvije trećine veći rast, nego ako svaka zemlja to radi samostalno”, rekla je Georgijeva.NovoPopularnoMMF obezbijedio finansijsku podršku za 83 zemljeDirektorka MMF-a poručila državama: Trošite koliko god možete, a i više od toga18:56SkijanjeKasom spreman za nove pobjede18:55Američke firme spremne da se uključe u oživljavanje crnogorske privredeKrivokapić–Rajnke: Rješenje je u komunikaciji18:40Krivokapić razgovarao sa Đukanovićem, Bečićem i AbazovićemSaradnjom i dijalogom do uslova za model kohabitacije koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti18:26„Pogledate član 90 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore“Anđušić: Uzalud tražite slamke spasa, kvorum nijeste imali i Poslovnik ste prekršili18:18Legendarni Englez okačio kopačke o klinKraj: Vejn Runi okončao karijeru18:05Održana Opštinska izborna konvencijaJelena Marković na čelu LP Nikšić18:00Saobraćaj bio u višesatnom prekiduUdes kod Virpazara, četiri osobe povrijeđene17:02 17:55Oporavilo se 448 pacijenataJedna osoba umrla, 414 novozaraženih17:43Sastanak zatvoren za medijeZavršen sastanak Krivokapića, Bečića, Abazovića i Đukanovića14:34 17:25SkijanjeErjon Tolja i Menon Uais pobjednici u Kolašinu, Vujičić drugoplasirana17:25Ministri Radulović – MasCrna Gora i Njemačka prijatelji i bliski saveznici17:21Na konsultativnom sastanku Upravnog odbora JPNPCG i NVO definisani prioritetiNulta tolerancija na krađu, krivolov i devastaciju Nacionalnih parkova17:07Sredstva su obezbijeđena iz programa EU za civilno društvo i medijeEvropska unija dodijelila 4,2 miliona eura podrške za civilno društvo u CG16

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja