Đukanović čestitao Grčkoj Dan nezavisnosti: Vojskovođa Vaso Crnogorac je simbol našeg prijateljstva

 Đukanović čestitao Grčkoj Dan nezavisnosti: Vojskovođa Vaso Crnogorac je simbol našeg prijateljstva

Izvor: YT Printscreen

Crna Gora i Grčka, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvijie zemlje, dijele pripadništvo u najrazvijenoj zajednici demokratija – Sjevernoatlantskom savezu, a naša saradnja se kontinuirano razvija i produbljuje u brojnim oblastima, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Uz ocjenu kako Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno prijateljske odnose, Đukanović kaže da ove godine naše zemlje obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, u sjećanje na dan kada je Grčka, među prvim zemljama, akreditovala svog diplomatskog agenta Aleksandrosa Logotetisa na prijestono Cetinje.

„Bio je to 4. januara 1881. Vjerujem da je današnji dan prilika da se prisjetimo i važnih događaja i ličnosti iz zajedničke istorije. Jedan od najznamenitijih je svakako vrsni ratnik, grčki nacionalni junak i vojskovođa Vaso Brajović, u Vašoj zemlji poznat kao Vaso Crnogorac, jedan od učesnika rata za oslobođenje Grčke, a danas vječni simbol neraskidivog crnogorsko-grčkog prijateljstva. Njegova hrabrost, vojničke i ljudske vrline, i posvećenost slobodarstvu i danas su simboli najviših vrijednosti i vječne želje crnogorskog i grčkog naroda da čuvaju i brane slobodu i nezavisnost“, rekao je Đukanović.

Kasnije, u turobnoj istoriji Balkana i Evrope, kaže crnogorski predsjednik, naše zemlje su dijelile mnoge zajedničke misije, „poput one na Kritu 1897. kada je odlukom Velikih sila mirovna uloga povjerena Crnoj Gori, a jedan od sinova Vasa Crnogorca upravo predvodio grčke trupe“.

„Danas, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke, i 200 godina od herojske grčke revolucije, koja je svojim primjerom inspirisala mnoge balkanske narode da dosanjaju svoj državni san i steknu međunarodno priznanje, Crna Gora i Grčka dijele pripadništvo u najrazvijenoj zajednici demokratija – Sjevernoatlantskom savezu. Naša saradnja se kontinuirano razvija i produbljuje u brojnim oblastima, sa značajnim potencijalom za dalje jačanje međudržavnih veza. Snažan podsticaj tome daje politički dijalog na najvišem nivou, ali i povjerenje i sigurnost koje, između ostalog, potvrđuje i učešće Grčke u Programu zaštite vazdušnog prostora Crne Gore. Jednako tako, vjerujem da nije slučajno da je put evropskih integracija za region, u čemu je Crna Gora danas lider, otvoren Solunskim samitom 2003. u vrijeme grčkog predsjedavanja Savjetom EU“, rekao je Đukanović.

U jeku pandemije koronavirusa, kako je ocijenio, saradnja i solidarnost ostaju jedini put za savladavanje izazova i zajednički oporavak.

„Vjerujem da je započeta imunizacija označila početak kraja zajedničke agonije koja je porobila svijet, i stavila na nova iskušenja našu slobodu. Na kraju još jednom čestitam prijateljskoj Grčkoj Dan nezavisnosti, sa željom da nastavi putem stabilnog razvoja, i daje pečat razvoju i stabilnosti Balkana i oblikovanju naše zajedničke evropske budućnosti“, navodi Đukanović

Pripadnik je prve generacije studenata glume u Beogradu. Sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama.

Mlađi su ga zapamtili po ulozi babe Nate u filmu „Mala noćna muzika“, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu „Buba u uhu“.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja