Đukanović: Crna Gora prednjači ispred drugih zemalja što se tiče članstva u EU

 Đukanović: Crna Gora prednjači ispred drugih zemalja što se tiče članstva u EU

Foto: Antena M

Crna Gora je danas zemlja koja prednjači ispred drugih zemalja što se tiče članstva u EU, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govoreći na jubilarnom 10. To Be Secure Forumu (2BS) koji se održava u Podgorici.

Đukanović je gost u posebnoj sesiji “razgovor sa Predsjednikom” na temu „Crna Gora na raskrsnici”.

,,2030. je brojnim dokumentima označena kao granična godina. Imamo klimatski sporazum u pogledu smanjivanja emisije gasova, imamo ambicioznu samog NATO-a. Imamo svoju participaciju i postavljene ozbiljne programe a imamo i naše unutrašnje prioritete. Crna Gora mora nastaviti sa ozbiljnim reformama u tempu pridruživanja Evropi. Bez obzira na promjenu vlasti to ostaju strateški prioriteti. Trebamo udružiti snage. Optimista sam i nadam se da ćemo u narednom desetljeću ostvariti zacrtane ciljeve“, kazao je Đukanović, prenosi Antena M.

Kako kaže, tekovina evroatlantizma je izuetno velika i treba biti krajnje neposvećen i neodgovoran prema tome što nam je on donio da bismo mogli bagatelisati njegovu tekovinu.

,,Živim u uvjerenju da je sa tom politikom završeno i da će period pred nama biti period obnove evroatlantskih partnera. Tonovi koji smo bili u prilici da čujemo nakon američkih izbora, Borelja, su ohrabrujući. Bez stabilne Evrope nema kavalitetnog evroatlantskog partnerstva“, kazao je Đukanović.

Đukanović bi kaže volio da vidi da se Evropa brže konsoliduje.

,,Ne prigovaram ali moram da primijetim da već pet godina imamo ozbiljno usporavanje tog procesa. Zapadnom Balkanu je potrebna inspiracija od strane Evropske komisije. Stigla je nova komisija koja je početkom godine poslala odlične poruke. Nažalost ova godina se ne završava u tom optimističnom duhu. Evropska komisija je obećala da će pripremiti investicioni program za Balkan ali sve drugo je izostalo. Sve to govori da će EU trebati još napora da obezbijedi potrebnu posvećenost za integraciju Zapadnog Balkana. EU je shvatila da bez integracije ZB nema stabilnosti. Na Zapadnom Balkanu je integracija jednako stabilnost“, poručio je on.

Govoreći o miješanju Rusije u CG, kaže da je sve što smo vidjeli potpuno logičan slijed događaja. 

,,U mjeri gdje imamo manje Evrope i Natoa ima više prostora za maligni uticaj trećih strana. EU je lokomotiva evropskog kontinenta. Ukoliko nema EU na Zapadnom Balkanu logično je da utoliko bude više i Rusije i Kine. Moramo primjetiti da se pojavila Kina sa svojim potencijalom dopadalo se to nekom ili ne. Mi preferiramo partnerstvo koje će nam obezbijediti i ekonomski i demokrataki razvoj. Promijenjena je geopolitička mapa. Sada je jako važno da ne dozvolimo da odsustvom Evrope drugi iskoriste tu šansu. Kako to izgleda vidjeli smo u CG i 2016. i ove godine smo imali samo sofisticiraniju borbu. SPC je zadatak da razvija srpski nacionalni identitet u državama regiona. To znači ugrozavanje državnog suvereniteta i njenog građanskog i sekularnog karaktera. Sve što ste vidjeli u CG vidjećete na svakom izbornom procesu i u Evropi i u Americi“, kaže Đukanović.

Podsjetimo, 2BS se održava u organizaciji Atlantskog Saveza Crne Gore.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja