Đukanović i Rajnke: Smiriti tenzije u Nikšiću

 Đukanović i Rajnke: Smiriti tenzije u Nikšiću

Foto: rtnk

Tenzije u Nikšiću je neophodno smiriti kako bi integritet predstojećih lokalnih izbora bio sačuvan, ocijenjeno je na sastanku predsjednika države Mila Đukanovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke, piše portal RTNK.

-Konstruktivan razgovor sa predsjednikom Crne Gore o jačanju i zaštiti demokratskih institucija u Crnoj Gori. Saglasili smo se o mnogim pitanjima, uključujući i to da sve strane moraju sarađivati kako bi kohabitacija bila uspješna kao i o važnosti nezavisnog sudstva i tužilaštva.

Razgovarali smo o potrebi da se smire tenzije u Nikšiću i važnosti očuvanja integriteta predstojećih lokalnih izbora. SAD su čvrsto opredijeljene u podržavanju Crnu Gore čvrsto usidrene u evro-atlantskim institucijama i oslobođenu od stranog uticaja- objavila je Rajzing-Rajnke na svom Tviter nalogu.

Iz Đukanovićevog kabineta su saopštili da je predsjednik sa ambasadorkom razgovarao o perspektivi partnerskih i savezničkih odnosa između dvije države i aktuelnim prilikama u našoj zemlji.

-Predsjednik je uz zahvalnost ambasadorki na inicijativi za sastanak, podsjetio i na nedavnu virtuelnu posjetu pomoćnika zamjenika državnog sekretara Metjua Palmera i razgovore sa Atlantskim savjetom, što raduje i potvrđuje kontinuitet redovne komunikacije i razmjene informacija od obostrane koristi- navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako se dodaje, uputio čestitke SAD-u na inauguraciji novog predsjednika Bajdena, kao i na uspješnim aktivnostima institucija te države na suzbijanju neprilika tim povodom

-. Ohrabren prvim tonovima predsjednika Bajdena i drugih predstavnika nove američke administracije, iskazao je uvjerenje i očekivanje da je pred nama vrijeme reafirmacije euro-atlantizma. Takođe, iskazao je zadovoljstvo sadržajem razgovora koje je predsjednik Bajden imao sa evropskim liderima Merkel i Džonson na liniji zaključka da će ZB biti jedan od prioriteta američke vanjske politike.

Predsjednik je uz nadu da će masovna imunizacija označiti ulazak u završnu fazu borbe protiv pandemije COVID 19, zahvalio za napore koje SAD ulažu na globalnom planu, i za pomoć Crnoj Gori u okviru te politike- navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Rajnke je istakla da je cilj inicijative za sastanak da se održi aktivni i sadržajan dijalog između vlade SAD i Predsjednika kao dijela vlasti koja sada funkcioniše u uslovima kohabitacije, i da su ti razgovori od suštinskog značaja, čemu je veoma posvećena i otvorena.

-Ona je čestitala Predsjedniku i predstavnicima Vlade što su se sastali i razgovarali o prvim izazovima kohabitacije, i naglasila važnu ulogu Predsjednika u doprinosu obezbjeđivanja stabilnog i konstruktivnog okruženja u kojem kohabitaciona vlast može da funkcioniše.

Uz zahvalnost za čestitke Predsjednika povodom tranzicije vlasti u SAD-u, i uz ranije iskustvo saradnje dva Predsjednika, iskazala je zadovoljstvo što će kao karijerni diplomata biti u prilici da učestvuje u timu koji će zajednički dalje graditi još bolje odnose dvije zemlje- navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je zahvalio ambasadorki Rajnke na takvom odnosu, cijeneći da je dragocjeno za Crnu Goru da administraciji SAD-a približi novu realnost na Balkanu, koji je, kako je ocijenio, pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima i tezama o nemogućnostima postojanja multietničkih demokratija.

On je., dodaje se, ponovio punu spremnost za konstuktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog euro-atlantskog puta.

-Uz zahvalnost za detaljnu analizu aktuelnih političkih zbivanja, ambasadorka je istakla da će i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji euro-atlantske budućnosti Crne Gore, i da ne želi da vidi strani uticaj na nešto što je crnogorski proces. Izrazila je zabrinutost da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, te da SAD cijene inpute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu.

U kontekstu aktuelnih dešavanja sagovornici su se saglasili da je nezavisnost sudstva i tužilaštva od suštinskog značaja za izbalansiranu vlast- navodi se u saopštenju.

Izvor: rtnk

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja