Đukanović: Neće biti mjesta za one koji su nelegalno u Crnoj Gori

 Đukanović: Neće biti mjesta za one koji su nelegalno u Crnoj Gori

Foto: RTNK

Narastanje ekstremnog nacional šovinizma sve češća je pojava, a oni koji se suprotstavljaju građanskoj Crnoj Gori i ruše nacionalni identitet, moraće da odgovaraju, poručio je u intervjuu TV Nikšić predsjednik države Milo Đukanović.

 To, kako je istakao, neće poći za rukom političkim strukturama koji su na krilima pobjede sa parlamentarnih izbora.

“Moramo veoma jasno da upozorimo one koji poziciju vlasti, koliko god je obnašali, smatraju kao šansu da uništavaju crnogorski identitet, da im to ne može poći za rukom, i da sve što rade ostaje veoma precizno zabilježeno i duboko urezano. I da će za to svi koji rade na tome odgovarati”, kazao je Đukanović.

On je komentarisao polaganje vijenca delegacije Vlade na grob kralja Nikole Petrovića Njegoša, povodom 100 godina od njegove smrti, navodeći da to vidi kao još jedan incident iz repertoara nekompetentnog vladanja.

“I vladanja koje uvijek pokušava da napravi neki mali incident ili neku malu pakost na štetu prethodne vlasti, ne mareći da suštinsku štetu nanosi državi Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima. Mislim da su građani Cetinja to jako dobro prepoznali, na pravi način okvalifikovali, nacionalno odgovorno postupili”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, trenutak je da svi oni koji prave takve “previde” to razumiju kao još jednu blagovremenu opomenu i koriguju svoje ponašanje.

“I da shvate, šta god intimno mislili, ako se bore za vlast u Crnoj Gori, i ako sticajem raznih okolnosti dođu u poziciju vlasti, da su ne samo u ustavnoj nego i u moralnoj obavezi da se odgovorno odnose prema nacionalnim interesima Crne Gore i građana naše države”, kazao je Đukanović gostujuću na TV Nikšić.

Đukanović je komentarisao i nedavnu izjavu predstavnika SPC Velibora Džomića, da je u Crnoj Gori više popova nego vojnika.

“Taj nesklad ćemo morati nekako da poravnamo, a vjerovatno ćemo ga prirodno ravnati, tako što za početak u Crnoj Gori neće biti mjesta za one koji nelegalno borave u zemlji”, rekao je Đukanović.

On je kazao da, ako neko misli da je došlo njegovih pet minuta da se sada obračunava sa Crnom Gorom, mora znati da se rezultati izbora mijenjaju.

“I mora znati da nije pametno danas povlačiti neke poteze koji će nas obavezivati kasnije da im kažemo da im neće biti samo tijesno u crnogorskim institucijama, nego će im biti tijesno i u Crnoj Gori, ako našu otvorenost i gostoprimstvo zloupotrebljavaju da uništavaju ono što su najveće crnogorske nacionalne vrijednosti”, rekao je Đukanović.

Opet se, ističe, pokušava opravdati miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore čime se, kako ocjenjuje ugrožava suverenitet Crne Gore i kvare odnosi i povampiruje politika koja ima tragične posljedice.

Govoreći o kohabitaciji, Đukanović je kazao  da prisustvujemo ozbiljnom nesnalaženju od strane nove koalicije.

„Rekao sam im: „Pa valjda ne treba da vas ubijeđuejm da sam ja protiv vas… Ne biste mi valjda vjerovali ako bih vam kazao da navijam za vašu politiku“, kazao je Đukanović. 

On je, govoreći o epidemiji koronavirusa, kazao da Crna Gora i dalje ima svakodnevno visok nivo obolijevanja.

“Ali sve nas posebno pogađa i visok nivo smrtnosti. To govori da ni šire političke mjere koje se tiču graničnog režima, ukupne kontrole ponašanja građana i njihove discipline u odnosu na preduzete epidemiološke mjere, ali i zdravstveni sistem i njegovi kapaciteti ne postižu željene rezultate”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to sada poprima dramatične razmjere.

„Imamo izgubljenu kontrolu nad epidemijom od strane države i zdravstvenog sistema. Sve je to posljedica iskompleksiranog revanšizma nove Vlade koje pokušavaju da svoje politike zasnuju na različitosti i na neutemljenoj kritici prema prethodnicima“ kazao je Đukanović.

Izvor: RTNK

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja