Đukanović: Neću potpisati prijedloge za razješenje Dragutina Dakića i majora Pešića

 Đukanović: Neću potpisati prijedloge za razješenje Dragutina Dakića i majora Pešića

Izvor: N1

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da neće potpisati Predloge odluka Ministarstva odbrane za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i Rajka Pešića.

Đukanović je podsjetio da je 29. decembra 2020. godine iz Ministarstva odbrane dobio Predloge odluka.

Saopštenje iz kabineta predsjednika prenosimo u cjelosti: 

Oba akta su potpisana od strane dvojice članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, gospodina Alekse Bečića, predsjednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore.

Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića.

Podsjećanja radi, Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Savjet za odbranu i bezbjednost odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu. 

U radu Savjeta postoji i praksa da Savjet između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta.

Nema razloga za novu praksu ni ovaj put.

Vjerujem da je eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori. 

Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu. Prvi pravni propust je kršenje odredaba Zakona o vojsci.

Naime, Rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba.

Cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona.

Takođe, predlozi za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i general majora Rajka Pešića dostavljeni su uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta.

Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta.

Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni.  Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja