Događaji koji su obilježili 2020. godinu u gradu pod Trebjesom

 Događaji koji su obilježili 2020. godinu u gradu pod Trebjesom

Foto: nebojsavukanovic.info

Litije

Kraj prošle i početak ove godine obilježile su molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U gradu pod Trebjesom, kao i u većini crnogorskih gradova narod se okupljao i mirno šetao sa nadom da će se usvojeni zakon povući. Umjesto dočeka Nove, ljudi su se pridružili organizaciji i učešću u litijama. Litije u Nikšiću, 4. Januara, predvodio je vladika Joanikije, narod je  odlučno tražio ,,pravo na vjeru i opstanak”.

Riječi oca Gojka postaju simbol borbe:,,Nema nama molitve bez njih, niti ima njima Crne Gore bez nas.”

U martu mjesecu zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona litije se obustavljaju, i nastavljaju na netu, kroz ,,internet litije”, a kasnije se organizuju i auto-litije.

Foto: FOS

Hapšenje vladike Joanikija i sveštenstva

Grad svetog Vasilija svakog 12. maja organizuje tradicionalnu litiju u slavu zaštitnika grada. Ove godine organizacija od strane eparhije budimljansko nikšićke je izostala ali se vjerni narod okupio ispred hrama, i dok je sveštenstvo, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, riješilo da zbog zdravstvenih mjera bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda, narod je samoinicijativno krenuo u šetnju. Policija je , nakon litije, u večernjim časovima, došla u Parohijski dom da po nalogu tužilaštva privede vladiku Joanikija i sveštenstvo, pritvor određen Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću. Ispred Parohijskom doma se okupio veliki broj građana koji su pokušali da spriječe privođenje.Vladici i sveštenstvu određeno je zadržavanje do 72 sata. Toliko vremena je narod boravio ispred Osnovnog suda u Nikšiću u znak protesta. Uzvikivali su ,,Ne damo svetinje”, ,,Ne damo vladiku” I ,,Nikšićani brane svetinje!”. Građani i policija su se sukobljavali, epilog brojni privedeni, bačeni suzavci. Nakon puštanja na slobodu vladika je poručio:

,,Svi su bili svjedoci vaše odanosti crkvi, vjeri i Svetom Vasiliju. Ova će borba da traje i treba se spremiti na dugu borbu. Žao mi ih je, em povremeno ratuju sa Njegošem, a sad su počeli i sa Svetim Vasilijem.”

Foto:klix.ba

Požar na deponiji Mislov do

Po planovima privremena ali ipak dugogodišnja deponija ,,Mislov do“ gori mjesecima. Ona je ,,ekološka crna bomba” na koju ekolozi ukazuju godinama. Deponija se nalazi na privatnom zemljištvu. Sa vlasnikom zemljišta lokalna samouprava je,  2003. godine, potpisala sporazum o privremenom odlagalištu. Sporazum je trebao da ima rok upotrebe ograničen na dvije godine ali već 17 godina ,,Mislov do” je mjesto gdje se odlaže otpad iako ne zadovoljava standarde i zakonske regulative. Već sedam mjeseci vatra tinja i dim se širi gradom jer požar i iz tog perioda nije saniran već je stavljen ,,pod kontrolu”.

Foto: Pobjeda

Predsjednik Opštine Grbović otišao u penziju

Predsjednik opštine Veselin Grbović, koji se na toj funkciji nalazio od marta 2013. otišao je sa te funkcije. Na sjednici lokalnog parlamenta mu je konstatovan prestanak mandata po sili zakona prije isteka roka. Jednoglasnom odlukom sjednice Lokalnog parlamenta, za v.d  predsjednika Opštine u periodu od  30 dana, imenovan je dosadašnji potpredsjednik opštine Nikšić Dragan Perović.

Na svečanoj sjednica povodom Dana Opštine Nikšić Grbović je najavio odlazak i tom prilikom je rekao: „Želim posebno da vas pozdravim na kraju svog mandata i da vam svima poželim porodičnu sreću, uspjehe na poslu i angažovanje da se pobijedi na lokalnim izborima u martu 2021. godine sa ciljem nastavka uspjeha u radu lokalne vlasti Nikšića i Crne Gore”.

Foto: Pobjeda

Izabran novi predsjednik Opštine Nikšić mr Milutin Simović

Potpredsjednik  Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja  mr Milutin Simović izabran za novog  predsjednika Opštine Nikšić. On je preuzeo funkciju od v.d. predsjednika Opštine Dragana Perovića, čiji je mandat bio  ograničen na 30 dana.

Milutin Simović rođen je u Nikšiću, 1961. godine. Diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu kao student generacije 1986. godine. Magistrirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, 1991. godine.

Pandemija

Pandemija izazvana virusom korona obilježila je ovu godinu kako u svijetu tako i u gradu pod Trebjesom. Epidemija ne popušta, značajno je uticala na zdravlje i egzistenciju građana. U našem gradu juče je otkriven još 21 novi slučaj infekcije. U Crnoj Gori od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 47782. Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 8808.

Foto: Ilustracija
Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja