DPS neočekivano ostao čvrsto na nogama

 DPS neočekivano ostao čvrsto na nogama

Foto: portal RTNK

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić komentarišuću juče održane lokalne izbore u Nikšiću kaže da nije iznenađenje da su svi zadovoljni i nezadovoljni u isto vrijeme. Demokrate su, kako ocjenjuje, ostvarile rast ali ne i uspjeh. Ono što, kako je kazao, mnogi nijesu očekivali, je da DPS ostane čvrsto na nogama. Sa druge strane smatra da i DF može biti i zadovoljan i nezadovoljan. Ipak, smatra da svemu nedostaje vizija i zato poručuje da bi bilo dobro da građani izvrše pritisak da partije da ponude rješenja za nagomilane probleme.

Raonić smatra da ne možemo biti ponosni na to kako je izgledala izborna kampanja. Ona je kod nas, kaže, bila ružna.

„Imali smo brojne obračune, fizičke obračune, skrnavljenje vjerskih objekata, negativnu kampanju na društvenim mrežama, radikalnu retoriku, ružan incident ispred kuće romske porodice, krađu kutija, objavljivanje od strane lidera partija popunjenih biračkih listića i brojne nepravilnosti tokom izbornog dana što govori da mi nijesmo još uvijek dovoljno sazreli po tom pitanju i da naša demokratija još uvijek mora da napreduje“, kazao je Raonić gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Tome, kaže, treba dodati, katastrofalnu epidemiološku situaciju.

„Iako su partije bile odgovorne i pozvale birače da se uzdrže od slavlja imali smo slavlja na ulicama. Imaćemo očigledmo posljedice po pitanju epidemiološke situacije u Nikšiću“, kazao je Raonić.

Za predsjednika GA nije iznenađenje da su zadovoljni i svi nezadovoljni u isto vrijeme.

„Neko će reći da je pobjednik izbora koalicija okupljena oko Demokrata, oni su ostvarili rast, ali možemo reći da to nije uspjeh imajući u vidi da iza nje stoje predsjednici Vlade i Skupštine“, ocjenjuje Raonić.

Po njemu ovo nijesu bili lokalni izbori. Oni su, dodaje, imali regionalni značaj i kao dokaz tome navodi desetine novinarskih ekipa iz Bosne, Srbije i drugih zemalja, koje su pratile izbore.

„Što znači da su oni bili bitni iz drugih razloga a ne onoga što je mandat i nadležnosti Skupštine opštine“, kazao je Raonić.

Ono što, kako je kazao, mnogi nijesu očekivali, je da DPS ostane čvrsto na nogama.

„Svi su očekivali njihov pad imajući u vidu rezultate prethodnih izbora, afere koje su se otvarale, ponašanje njihovih rukovodilaca koje je bilo neprimjereno, ali su pored svega toga ostali su čvrsto na nogama, idu u Herceg Novi jaki i onda dolaze neke opštine koje im mogu odgovarati, tako da je to trend koji treba dobro pribilježiti“, ističe Raonić.

Sa druge strane smatra da DF može biti i zadovoljan i nezadovoljan.

„DF za koji se može reći da je pobjednik izbora, imajući u vidu da imaju pravo da kandiduju gradonačelnika, ali sa druge strane se može pokazati kao neko ko je izgubio 10% podrške i neuspješno prošao. Ali to možemo tumačiti i tako da je njihov nosilac podržao drugu listu i uloga Mitropolije crnogorsko primorske se malo promijennila, podržala je i drugu listu tako da i oni mogu biti i zaovoljni i nezadovoljni i naravno svi drugi subjekti su na tom fonu“, smatra Raonić.

On navodi da u ovoj priči i ne samo izborima u Nikšiću nedostaje određena vizija.

„Mi ne prepoznajemo viziju kako da se stvari rješavaju od onih lokalnih, do nacionalnih. Ono što smo do sada mogli da vidimo od svih njih ne može da uliva povjerenja. Nama treba dijalog u društvu, moramo da damo odgovore na krupna nacionalna pitanja“, kazao je.

Raonić dodaje da je javno mnjenje ostalo polarizovano po nacionlanoj osnovi. Nama, kaže, trebaju detaljniji odgovori na sva moguća pitanja, a iz ovoga, kako je kazao, imamo problematičnu situaciju.

„Imao Vladu koja već danas može biti predmet rekonstrukcije. Vidjeli smo DF je drugi na listi, jedan od lidera je već najavio zahtjev za rekonstrukcijom vlade. Onaj ko je dominantna snaga, a to je DF, može da izvrši dodatni pritisak na nacionalnom nivou za rekonstrukciju vlade. Dolaze teška pitanja budžeta, Zakona o tužilaštvu i sada njihove pozicije nijesu kakve su bile prekjuče“, smatra predsjednik GA.

Raonić smatra da bi bilo dobro da građani izvrše pritisak na partije da ponude rješenja za nagomilane probleme.

„Mi treba da radimo a nijesmo zadnjih 15 godina na podizanju nivoa demokratske svijesti građana, identitetskia pitanja ne treba da budu u fokusu“, zaključio je Raonić.

Izvor: portal RTCG

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja