DPS Vladi: Ponizili ste i obrukali državu

 DPS Vladi: Ponizili ste i obrukali državu

Ilustracija

Vlada Crne Gore, kada se pročita njeno današnje reagovanje, krivi sve – od Predsjednika države do građana – za nacionalnu zdravstvenu katastrofu izazvanu COVID 19 pandemijom. Svuda vidi odgovorne osim tamo gdje oni stvarno jesu – u vladinim kabinetima, saopštili su iz Demokratske partije socijalista.

Kako su u toj partiji rekli, način obraćanja predsjedniku Crne Gore govori više o Vladi nego bilo kakav komentar na to nervozno, uvredljivo i nekompetentno pisanje nedostojno zvanične komunikacije.

„Ako se pogleda zdravstvena, a i ukupna situacija u Crnoj Gori jasno je zašto je komunikacija Vlade takva. Ostavljajući po strani utiske i ocjene pogledajmo činjenice. Od decembra, kada je aktuelna Vlada preuzela mandat, do danas broj zaraženih i broj umrlih dostigao je takve razmjere da je Crna Gora treća država u svijetu po ukupnom broju slučajeva zaraze koronavirusom na milion stanovnika, a 13. po broju smrtnih slučajeva. Bolnički kapaciteti popunjeni su skoro 70 odsto. COVID 19 ušao je najprije u staračke domove, potom i na odjeljenja Kliničkog centra – od kardiologije do hemodijalize i onkologije“, stoji u saopštenju DPS-a.

Kada se pogleda kako funkcioniše nova vlast lako je objasniti, kažu u toj partiji, zašto se to dogodilo.

„Umjesto Vlade Crne Gore i njenih nadležnih institucija vakcine nabavlja poslanik Andrija Mandić, po sopstvenom priznanju, “telefonskim pozivom” predsjedniku susjedne države koja nije proizvođač vakcina. Za to vrijeme Vlada tvrdi da “svaka donacija fizičkih ili pravnih lica koja nijesu proizvođač direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja”. I ne samo to, Vlada tvrdi da se “vakcina ne nabavlja kao medicinska oprema, niti kao građevinski materijal ili neki sličan proizvod”. Andrija Mandić i njegov metod nabavke postali su tako mjera kvaliteta funkcionisanja nove vlasti, baš kao što i ulazak sveštenika, kao nemedicinskog osoblja, na odjeljenja Kliničkog centra u vrijeme najžešće COVID pandemije ostaje simbol rada novih zdravstvenih vlasti. To će ostati i rečenica poslanika Vladimira Dobričanina, ljekara politički aktivnog u redovima vlasti, da situacija nije „pitanje života i smrti, osim za one koji su preminuli““, dodaje se u saopštenju.

U DPS-u su rekli da o kvalitetu rada Vlade Crne Gore tokom pandemije sve češće i glasnije svjedoče i predstavnici opština u kojima vlast vrše koaliconi partneri koji je podržavaju, kao što su Budva, Kotor, Herceg Novi.

„Brojke su da se upoređuju i treba da budu jedan od načina da se analizira kvalitet rada ove, kao i prethodnih i budućih vlada. Evo učinaka prethodne vlasti: Crna Gora bila je posljednja država u Evropi u koju je virus ušao. Ne slučajno, nego kao posljedica sveobuhvatne, hrabre i pametne odbrane. Zajedničkim radom svih u sistemu – Predsjednika, Vlade, bolnica i svih drugih institucija – Crna Gora postala je, potom, prva država Evrope koja je bila takozvana korona fri zemlja i kao takva odolijevala je, a sada se vidi koliko je to vanserijski, nevjerovatno duga 42 dana. Za sve to vrijeme u državu je, kontrolisano i organizovano od strane Vlade, vraćeno oko 20 hiljada naših ljudi, a da se zaraza nije proširila“, ističe se u saopštenju.

Menadžment Kliničkog centra, kako navode, upravljao je najvećom crnogorskom bolnicom tako da osim na COVID odjeljenjima, gdje su liječeni inficirani, ni na jednom drugom odjeljenju u KCCG nije bilo inficiranih.

„KCCG, ali i staračke domove i institucionalne karantine obezbjeđivali su pripadnici policije i vojske, koji su, uz zaposlene, nesumnjivo doprinijeli da broj incifiranih pacijenata i korisnika bude – nula. Na dobro i ponos svih“, naglašeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je od izbijanja pandemije do kraja mandata prethodne vlade, stopa smrtnosti od COVID 19 bila je 150 odsto manja nego što je u mandatu aktuelne.

„Prethodna Vlada Crne Gore, u vrijeme kada su vakcine tek bile ušle u prvu fazu testiranja, zaključila je ugovor za COVAX, svjetski program za nabavku cjepiva, i avansno uplatila gotovo 800.000 dolara, kako bi vakcine što prije stigle u zemlju. I stigle bi, kao što su, u nemogućim uslovima, na vrijeme stigli respiratori i zaštitna oprema za medicinare i građane“, kaže se u saopštenju.

U DPS-u napominju da ni u jednom momentu od izbijanja pandemije do kraja mandata prethodne Vlade naša zemlja nije bila posljednja u negativnom kontekstu ni po jednom rangiranju.

„Sada jesmo – posljednja smo zemlja regiona u koju će zaslugom ove Vlade ući vakcine. To su brojke i činjenice koje ostaju na savjesti i obrazu vlada koje su služile i koje treba da služe ovoj zemlji i njenim građanima. Politikanstvo, uvrede i prebacivanje odgovornosti neće riješiti problem. Zdravlje ljudi, ma kojem političkom polu pripadali, mora biti iznad svega. Prethodna vlast to je pokazala. Aktuelna pokazuje svoje pravo lice“, zaključeno je u saopštenju.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja