Drašković: Epidemiološka situacija u Nikšiću složena

 Drašković: Epidemiološka situacija u Nikšiću složena

Foto: portal RTNK

Epidemiološka situacija u Nikšiću je složena jer je broj oboljelih od koronavirusa i dalje visok, saopštila je epidemiolog Ivona Drašković.

Drašković je agenciji MINA kazala da je u posljednje tri sedmice veoma visok broj aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa i u prosjeku je dnevno bilo i više od 100 novooboljelih, računajući i opštine Plužine i Šavnik.

„Početkom ove sedmice je broj oboljelih i dalje visok, ali bilježimo blagi pad testiranja brzim testovima u Domu zdravlja i privatnim ordinacijama. Imali smo i po 160 do 170 brzih testiranja, a sada je taj broj blago niži i bilježimo dnevno oko 120, pa i 100 testiranih“, precizirala je Drašković.

Takva epidemiološka situacija, kako je ocijenila, bila je očekivana zbog nepoštovanja mjera, izbora i svih događaja na teritoriji opštine, ali se drži pod kontrolom uz veliki napor i trud zdravstvenih radnika.

„“eliki je pritisak na Dom zdravlja, gdje ljekar pregleda i do 80 pacijenata, a povećane su i kućne posjete. Poseban problem je što ima i znatan broj starijih pacijenata sa više od 70 i 80 godina koji su pozitivni, među kojima ima i teško pokretnih, pa im je neophodno kući davati terapije“, ukazala je Drašković.

Prema njenim riječima, Opšta bolnica i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku uspijevaju da izdrže, ali se epidemiološke mjere moraju poštovati, jer veliki broj aktivnih slučajeva može usloviti dodatni pritisak i na bolničke kapacitete.

„Situaciju olakšava i reorganizacija Opšte bolnice i formiranje Dnevne bolnice u Zavrhu, gdje se oboljelima pruža terapija, pa se umanjuje priliv ka Domu zdravlja“, ocijenila je Drašković.

Na pitanje da li bi se i kada mogla očekivati povoljnija epidemiološka slika, Drašković je rekla da se nadaju stabilizaciji, s obzirom da period inkubacije od 14 dana ističe u nedjelju.

„Da bi se stabilizovala situacija u Nikšiću mjere se moraju poštovati i sprovesti neophodna vakcinacija“, ukazala je Drašković.

Kako je istakla, oboljelih od koronavirusa ima i u Plužinama, a poseban skok novooboljelih evidentan je u Šavniku.

Izvor: portal RTNK

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja