Društvo mladih ekologa Nikšića podijelilo je kante za odlaganje otpada poljoprivrednim proizvođačima

 Društvo mladih ekologa Nikšića podijelilo je kante za odlaganje otpada poljoprivrednim  proizvođačima

Foto: Društvo mladih ekologa

 ,,Društvo mladih ekologa Nikšić” podijelilo je kante za odlaganje otpada koji nastaje nakon upotrebe pesticida poljoprivrednim proizvođačima, koji koriste ova sredstva za zaštitu bilja. Podijeljeno je 20 kanti sa naljepnicama koje sadrže uputstvo o rukovanju praznom ambalažom.

  ,,Sastancima na kojima su predate kante prisustvovali su proizvođači malina, jabuka, krompira, različitog povrća…, ali i predstavnici kompanije ,,Štrabag” koja održava puteve u opštini Nikšić i koristi pesticide u svojim svakodnevnim poslovima. Kroz ovu aktivnost započeli smo saradnju sa kompanijom ‘’Naše voće’’, koja u Župi Nikšićkoj proizvodi različite sorte jabuke u najvećem voćnjaku u Crnoj Gori” , saopštili su ,,Mladi ekolozi”

Poljoprivrednici su razmijenili iskustva u korišćenju pesticida, ali i istakli  brojne primjere koji dokazuju naš nemar za životnu sredinu, smatraju da se mora insisirati na edukaciji iz ove  oblasti I na razvoju svijesti o ovom problemu.

Kante za odlaganje ambalažnog otpada od pesticide dobili su: kompanija ‘’Naše voće’’, kompanija Štrabag, Dragan Gagović, Draško Piljević, Ranko Radulović, Mato Vujičič, Rajko Dubljević, Goran Jokić, Peđa Zeković, Bato Babović, Slaviša Samardžić, Mišo Jauković, Goran Vućić, Miljan Radović, Zdravko Matijašević, Danilo Raičević, Duško Varajić i Milan Vorotović.

Foto: Društvo mladih ekologa

,,Dominantna upotreba pesticida je u poljoprivredi, a njihova primjena prisutna i u drugim djelatnostima poput šumarstva, drvne industrije, prehrambene tehnologije, animalne medicine i komunalne higijene, održavanja puteva… Masovna upotreba pesticida ima svoje negativne posljedice i dugoročna štetna dejstva na ekosistem a samim tim i na čovjeka i njegovo zdravlje, a njihova dostupnost na tržištu je izuzetno velika”, poručuju ekolozi i naglašavaju da:

,Prospekti i ambalaža u većini slučajeva ne raspolažu dovoljnim informacijama o toksičnosti preparata, kao i o mjerama zaštite koje treba preduzeti. Štetne posljedice po čovjeka i njegovu okolinu mogu se spriječiti samo pravilnim rukovanjem pesticidima i pravilnim odlaganjem ambalaže od pesticida.

Odlaganje ambalaže od pesticida predstavlja poseban problem, jer nerijetko završava u životnoj sredini. Neodgovorni i nesavjesni korisnici često odlažu ambalažu pored puteva i rijeka, što dodatno zagađuje životnu sredinu i predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.”

 Sistem odlaganja mora biti zaokružen, ambalažni otpad iz ovih kanti odvoziće se u reciklažne centre i neće završavati u zemljištu, rijekama ili podzemnim vodama, kao što se to sada često dešava.

 Sa ovom kampanjom sa poljoprivrednim proizvođačima završili su  projekat „Da opasan otpad postane neopasan“, koji  je finansirala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz javni konkurs za raspodjelu sredstva za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još