Adžić: I dalje je veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu u Nikšiću

 Adžić: I dalje je veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu u Nikšiću

Foto: SD Nikšić

Direktorka Doma zdravlja, Ljiljana Adžić, saopštila je agenciji MINA da je i dalje veoma veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu u Nikšiću, koja obuhvata i Dječiji dispanzer i zdravstvene ustanove u Šavniku i Plužinama.

Prema njenim riječima, broj pacijenata sa sumnjom ili tegobama od koronavirusa se ne smanjuje u Domu zdravlju.

,,Zato se zdravstvena pomoć dnevno ukaže do 500 pacijenata, bilo da je riječ o direktnim pregledima i uslugama u Kovid centru ili kućnim uslovima, ili su oboljeli ljekarski savjet dobili telefonom putem našeg coll centra“, kazala je Adžić.

Kako je precizirala, uz oko 250 dnevno obavljenih pregleda sa sumnjom na kovid infekciju, ljekari i za 30 do 40 pacijenata, koji su već završili snimanje na skeneru, moraju da odrede kome je neophodno bolničko liječenje, a kome će se pomoć pružati u Kovid centru ili u kućnim uslovima.

„Po pozivu u kućnim uslovima pregleda se svakodnevno oko 15 pacijenata, dok je 40 trenutno kovid pozitivnih kojima se terapija daje u njihovim kućama. Nikšićka opština je teritorijalno razuđena što je dodatni problem kada je riječ o kućnom liječenju, a zaposleni koji rade na terenu od 7 do 21 sat, imaju i ispomoć“, navela je Adžić.

Prema njenim riječima, svakodnevno i do 100 ljudi, posredstvom Kovid col centra nikšićkog Doma zdravlja, pozove i traži savjet ljekara i pomoć.

Adžić je ukazala da sa pacijentima inficiranim korona virusom svakodnevno radi devet ljekara, računajući i dežurne doktore u dvije smjene u col centru, kao i znatan broj medicinskih sestara i tehničara.

Ispred Doma zdravlja, kako je navela, svakodnevno je bolničko vozilo – reanimobil koji je pripremljen za eventualni hitan transport ugroženih pacijenata od te zdravstvene ustanove do Opšte bolnice.

Izvor: Agencija Mina

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja