Doprinesi i smanji štetnu emisiju gasova

 Doprinesi i smanji štetnu emisiju gasova

Društvo mladih ekologa

Gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte, poput ćebeta, zadržavaju toplotu koja se reflektuje od Zemljine površine i na taj način čine planetu toplom. To su: vodena para, ugljen-dioksid, metan, azot-suboksid i hlorofluorokarbonati. U skladu sa problematikom emisije gasova, Društvo mladih ekologa Nikšić sprovodi projekat “Doprinesi i ti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte“ sa jasnim akcentom na značaj uštede resursa i smanjenje karbonskog otiska.

“Kroz aktivnosti projekta, želimo da animiramo zajednicu i lokalni nevladin sektor kako bismo zajednički uspjeli u postizanju rezultata projekta, ali i sa namjerom da nastavimo zajednički rad i nakon isteka predviđenih aktivnosti. Projektom ćemo analizirati politike kada je u pitanju energetska efikasnost, klimatske promjene i kvalitet vazduha i ispratiti dosadašnje sprovođenje mjera koje su zadate strateškim i planskim dokumentima. Ova uporedna analiza pružiće uvid u dosad urađeno, ali i predočiti izazove i nedostatke kada je riječ o mjerama koje se ne sprovede i oblastima u kojima je izražena emisija gasova sa efektom staklene bašte“, navode iz DMEN-a.

PM10 – glavni krivac lošeg vazduha u Nikšiću

Kako dalje tvrde,prema podacima Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (https://epa.org.me/), kvalitet vazduha u Nikšiću povremeno tokom godine prelazi dozvoljene granice kvaliteta. Glavni krivac lošeg kvaliteta vazduha u Nikšiću su PM10 čestice koje nastaju kao posljedica kombinovanog uticaja grijanja, saobraćaja i industrije.

“Problem izduvnih gasova izraženiji je kod nas nego u zemljama Evropske unije (EU) zbog veće starosti automobila, samim tim i nepostojanja odgovarajućih sistema i standarda za prečišćavanje ali i nedovoljno dobrih navika od strane vlasnika. Bez obzira na trenutno stanje, Crna Gora će u toku pridruživanja Evropskoj uniji biti u obavezi da prihvati mnoge standarde u zaštiti i unapređenju životne sredine. Zato su građani važan činilac za uspješnu realizaciju ovog projekta“, navode iz DMEN-a, objašnjavajući dalji tok projekta.

Projekat “Doprinesi i ti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte“ je predviđao i organizovanje sastanaka sa relevantnim predstavnicima lokalne uprave sa kojima smo razmijenili mišljenja i dobili korisne informacije za realizaciju projekta. Sljedeća faza je predavanje na temu „Crna Gora i emisije izduvnih gasova – standardi i izazovi“, kojem će prisustvovati predstavnici Opštine Nikšić i NVO sektora.Nakon predavanja realizovaćemo akciju sadnje zimzelenog drveća duž zaobiliaznice Brlja – Duklo. Za potrebe projekta štampaće se brošura „Crna Gora i emisije izduvnih gasova na putu ka EU“, sa akcentom na Evropski zeleni dogovor, ambiciozni paket mjera čije sprovođenje do 2050. godine treba da učini Evropu prvim karbonski neutralnim kontinentom“, zaključili su iz DMEN-a

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva kroz javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata odnosno programa nevladinih organizacija u prioritetnoj oblasti od javnog interesa “Zaštita životne sredine u saobraćaju“.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još