Državi na ekonomskom planu slijedi reset

 Državi na ekonomskom planu slijedi reset

Foto: Radio Bijelo Polje

Crnoj Gori na ekonomskom planu slijedi veliki ekonomski reset i zemlja bi trebalo da iskoristi prednosti koje ima, a koje se, prije svega, odnose na nerazvijenu poljoprivredu i energetski sektor, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On je kazao da su projekcije pada crnogorske ekonomije različite i one ne moraju da znače ništa, prenosi portal RTCG.

Problem je, kako je naveo u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG), zaustaviti trend pada.

,,Problem je koliko smo se pripremili za borbu protiv ekonomskih posljedica korona krize. Na ekonomskom planu slijedi nam veliki ekonomski reset, i trebalo bi da razmišljamo da iskoristimo prednosti koje imamo, a to su nerazvijena poljoprivreda i energetski sektor”, rekao je Drecun.

Budući da će se saobraćaj odvijati uglavnom drumskim putevima, Drecun smatra da je završetak auto-puta od vitalnog značaja, naročito ako se spoji s autoputem.

On je podsjetio da su projekcije kako će se manje zemlje brže izvući iz koronakrize.

Novoj vladi će, kako je objasnio, trebati najmanje dvije godine za period navikavanja kako bi sve konce uzela u svoje ruke.

On je uvjeren da Crna Gora u poljoprivredi ima izuzetan potencijal, ali da se tu ne radi ništa.

Govoreći o novom zaduživanju, te aranžmanu s Međunarodnim montarnim fondom (MMF), Drecun je kazao da oni daju jeftin novac, koji veoma košta sa druge strane.

,,Oni vam postavljaju kako ćete da se ponašate u javnoj potrošnji, fiskalna disciplina mora da se podigne na nivo kako oni smatraju, a ne kako vi da mislite da treba”, rekao je Drecun.

Crna Gora, kako je kazao, može da bude jako atraktivna zemlja za privlačenje stranih investicija.

,,Nije teško naći investitora koji bi uložio 50 miliona, 500 miliona, ako bi se stvorio ambijent za to, sigurnost investitora”, smarta Drecun.

On je kazao da je sigurno da postoji puno takvih investitora.

,,Moj savjet novoj vladi je da se ministri rastrče po svijetu i da privlače investitore, da im daju određene povoljnosti”, rekao je Drecun.

Izvor: MINA

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još