Dva mjeseca Vlade: Djela tek treba da se pokažu, iz opozicije stižu samo kritike

 Dva mjeseca Vlade: Djela tek treba da se pokažu, iz opozicije stižu samo kritike

Foto: Vlada Crne Gore

Vlada sa Zdravkom Krivokapićem na čelu danas obilježava dva mjeseca rada, a iako od premijera, potpredsjednika i ministara stižu samo dobre najave i poruke o velikom i dobro odrađenom poslu za kratko vrijeme, analitičari smatraju da izvršna vlast tek treba da se pokaže konkretnim djelima, piše Dan.

Iz opozicije stižu samo kritike.

Kada je 4. decembra prošle godine izabran novi sastav crnogorske vlade, premijer je od svih aktera javne scene i građana tražio da im se da rok od 200 dana kako bi pokrenuli točak promjena i pokazali se kroz rezultate.

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić jekazao Danu da bi za rad Vlade prve ocjene trebalo dati nakon 100 dana, ali, ako se uzmu u obzir uslovi u kojima je nova vlada izabrana i situacija u državi izazvana krizom, kako finansijskom, tako i pojavom korona virusa, treba joj dati i 200 dana.

„Nova vlada je dobila mandat nakon što je 75 godina vlast vršila jedna partija, u veoma naelektrisanoj atmosferi dubokih podjela, a sastavljena je od ljudi koji su izvan stranaka. U atmosferi velikih očekivanja, ali i epidemije i finansijske krize, veoma je uzak manevarski prostor i zato Vlada može da ima opravdanja za skromne rezultate u prva dva mjeseca. Standard je da se za prve ocjene da rok od 100 dana, a u ovakvim okolnostima možda bi čak trebalo i više“, rekao je Raonić.

Ono što se, kako kaže, već sada može vidjeti kao potencijalni izazov je „transparentnost u radu, kronizam i nepotizam u zapošljavanju i populizam u djelovanju“.

„Sve te pojave mogu nanijeti veliku štetu u radu, pa se za te pojave moraju i te kako spremiti. Pored toga, i kontrola u Skupštini će biti mnogo veća nego što je bila do sada“, kazao je Raonić.

On očekuje hitno formiranje timova i kabineta, jer brojni problemi koji nas opterećuju već postaju preveliko breme i odlaganje njihovog rješavanja može ostaviti velike posljedice.

Za političkog analitičara Božidara Čolakovića su budžetski deficit, garancije koje pristižu na naplatu, nimalo zavidna ekonomska situacija dodatno otežana pandemijom virusa korona, žestoke kritike povučenih poteza, uglavnom iznuđenih zatečenim-naslijeđenim stanjem, kako od opozicionih partija, tako i od stranaka koje su podržale izbor Vlade u parlamentu, uz kohabitaciju kao novum u političkom životu, a koja se odvija više kao proceduralna opstrukcija, u najkraćem, slika prva dva mjeseca mandata Vlade.

On tek očekuje konkretne rezultate.

„Dinamika procesa, za šta donekle prihvatljivo opravdanje može biti opstrukcija djelova zarobljenih institucija, kako je ocijenjeno i u relevantnim izvještajima Evropske komisije, vjerovatno nije ispunila očekivanja, moguće i maksimalistička, svih onih koji su na izborima podržali promjene“, rekao je Čolaković.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja