Elektromreža Srbije kupila još pet odsto CGES-a

 Elektromreža Srbije kupila još pet odsto CGES-a

Foto: Pobjeda

Na Montenegroberzi je juče prodato 7.255.403 ili oko pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 6.890.296 eura, piše Pobjeda.

Cijena akcija se kretala od 89,5 centi do 95 centi, a prosječna je bila 94,97 centi.

U pitanju je bilo 70 transakcija akcijama ove kompanije koje su obavljene u 9.31 sat, što znači da su transakcije bile dogovorene.

Kupac je, prema nezvaničnim informacijama, bila brokerska kuća Bull and Bear. Srpski mediji su juče objavili da je kupac ovih akcija Elektromreža Srbije, koja je ranije krajem 2015. godine za 13,4 miliona eura kupila 10,01 odsto akcija CGES-a.

Pobjeda nije uspjela saznati ko su bili prodavci akcija, ali ako je suditi po spisku deset najvećih akcionara Centralnog klirinškog depozitarnog društva, radi se o akcionarima čiji udio u kompaniji ne prelazi 2,5 odsto.

Toliko akcija CGES-a se krije iza jednog i još 0,97 odsto iza drugog kastodi računa.

Robotti global fund je vlasnik 0,84 odsto akcija, Zarija Vujičić 0,36, Tamara Miličković 0,25, Montenegro event agency 0,22, te CGES 0,37 odsto vlasništva u kompaniji. Država je vlasnik 55 odsto akcija CGES, dok italijanska Terna posjeduje 22,09 odsto dionica.

Iz Elektromreže Srbija su CdM-u u maju ove godine izjavili da im se prethodna kupovina desetog dijela udjela isplatila zbog energetskog kabla koji povezuje Crnu Goru i Italiju.

– Sa ove vremenske distance, možemo reći da se potvrdilo ono u šta smo vjerovali i što smo na osnovu svih projekcija i očekivali –kupovina akcija CGES-a bila je dobra odluka u svakom smislu – poslovnom, strateškom i finansijskom –saopšteno je iz Elektromreža Srbije, na čijem je čelu Jelena Matejić.

Kako su istakli iz Elektromreža, projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije značajan je i za Srbiju jer je u tijesnoj međuzavisnosti sa realizacijom Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, čija prva faza podra-zumijeva izgradnju prekograničnih dalekovoda između Crne Gore, BiH i Srbije, kao i Srbije i Rumunije i čini kičmu povezivanja prenosnih sistema u regionu Balkana i Italije, što je od suštinske važnosti ne samo za operatore prenosnog sistema i ekonomije država na čijoj se teritoriji nalazi i za region u cjelini, već je i od panevropskog značaja. Energetski kabl pušten je u rad sredinom novembra proš-le godine, a koštao je 1,1 milijardu eura.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja