Epidemiološkinja Drašković: Teško bi se iskontrolisalo okupljanje na Bazaru,svako grupisanje je rizik

 Epidemiološkinja Drašković:  Teško bi se iskontrolisalo okupljanje na Bazaru,svako grupisanje je rizik

Foto: RTNK

Svako veće okupljanje građana, bez obzira da li je riječ o Bazaru i klizalištu ili nekoj drugoj vrsti okupljanja, predstavlja epidemiološki rizik, smatra dr Ivona Drašković.

,,Svako veće okupljanje građana predstavlja epidemiološki rizik, nije važno da li je to Bazar ili neko drugo mjesto okupljanja, samo okupljanje je rizik. Većina zemalja je donijela odluku o zatvaranju, jer svako okupljanje na otvorenom i zatvorenom, proslava, svadba, gdje se grupiše veliki broj ljudi predstavlja rizik za širenje virusa. Što se samog Bazara tiče, tu bi se okupljala djeca i teško bi se kontrolisalo to okupljanje. Dakle, bilo koje okupljanje, ne samo ovo, predstavlja epidemiološki rizik”, rekla je za porta ,,Nikšić” epidemiološkinja Ivona Drašković.

U JZU Opšta bolnica Nikšić trenutno je hospitalizovano 99 pacijenata, 18 pacijenata je životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je 6 pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji.

,,Trenutno u Nikšiću imamo preko 600 oboljelih, oko 5.000 oporavljenih, još uvijek nemamo pikove velike, ali dnevno imamo značajan broj oboljelih, ali da li ćemo imati povećanje zbog slava, žurki koje su organizovane, vidjećemo, mi očekujemo povećanje”, rekla je Drašković.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Naša sagovornica smatra da je to ispravna odluka.

,,Nikakva okupljanja nijesu dobrodošla, jer su rizična, unutar vjerskih objekata mogu da se ispoštuju preporučene mjere, ali loženje badnjaka na otvorenom uz prisustvo velikog broja građana je takođe rizik. Svaki dan imamo od 50 do 70 pregleda po ljekaru, uz to kontrole i terapiju, veliki broj hospitalizovanih, moramo ispoštovati mjere kako bi sačuvali zdravlje, smanjili smrtnost“, zaključuje Drašković.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja