Eraković: Priča o respiratorima spin aktuelne vlasti

 Eraković: Priča o respiratorima spin aktuelne vlasti

Izvor: Mina

Klinički centar Crne Gore (KCCG) nije ni nabavljao, ni plaćao respiratore, pa zato nije ni mogao imati ugovore o njihovoj nabavci, kazao je bivši član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), Jevto Eraković.

Komentarišući jučerašnje tvrdnje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i direktorice KCCG Ljiljane Radulović da su respiratori kupljeni u Turskoj neispravni, i da za njih nema ugovora o kupovini, Erković je kazao da je riječ o spinu aktuelne vlasti.

On je na konferenciji za novinare rekao da su ti respiratori bili u upotrebi u KCCG i da su, kada je prijavljen problem, poslati u Tursku, provjereni i vraćeni uz objašnjenje da su ispravni.

Prema riječima Erakovića, za kompletno slanje i servisiranje KCCG nije platio nijedan cent.

„KCCG nije nabavljao ni plaćao respiratore, tako da takav ugovor ne može biti ovdje. Da je postojao problem mogao se riješiti organizovanjem servisa ili popravkom ako je potrebno“, kazao je Eraković.

Kako je naveo, KCCG nije nabavljao respiratore, i logično je da nema ugovor.

„Tvrdim da je ovo samo spin aktuelnih vlasti, koji se koristi samo zbog toga što smo druga zemlja u svijetu po broju oboljelih, a sedma po broju umrlih“, istakao je Eraković.

Šef nekadašnjeg Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da su svih 30 respiratora bili ispravni dok je on bio na toj funkciji.

On je objasnio da je 12 aparata, za koje je prijavljeno da su nepouzdani, u maju poslato u Tursku na servis.

Kako je naveo, za šest je na servisu utvrđeno da su ispravni, a na ostalih šest je urađena kalibracija.

Lazović je kazao da da su respiratori vraćeni u avgustu, i da o svakom pojedinačno postoji zapisnik.

On je rekao da su 322 respiratora u Crnoj Gori, 12 ih je u magacinu Montefarma, 50 u vojnom magacinu, a 260 u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

„To je stanje na dan 6. septembar do kad sam bio na funkciji sefa Kriznog štaba. Sve poslije ne želim da komentarišem“, kazao je Lazović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja