Fakultet za sport i fizičko istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata

 Fakultet za sport i fizičko istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata

Foto: RTNK

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, kroz antropometrijsko testiranje širom Crne Gore, istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata, a u toku je testiranje u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici.

Iz Univerziteta Crne Gore (UCG) kazali su da će testiranje djece iz Podgorice, koje se vrši od deset do 17 sati, trajati do nedjelje.

Za sada su prikupljeni podaci testiranih osnovaca i srednjoškolaca u Nikšiću, a preliminarni podaci biće blagovremeno objavljeni, kada svi planirani gradovi u Crnoj Gori budu obuhvaćeni i podaci budu obrađeni, saopštili su iz UCG-a.

Iz UCG su podsjetili na globalno istraživanje, koje su 2017. godine objavili Svjetska zdravstvena organizacija i Imperijal Koledž iz Londona, u kojem se navodi da je broj djece i mladih uzrasta od pet do 19 godina koji imaju problem sa gojaznošću povećan desetostruko u posljednje četiri decenije.

,,Ako se postojeći trend nastavi, do 2022. godine u svijetu biti više gojazne djece i mladih nego neuhranjenih”, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da su u toj globalnoj studiji naučni doprinos dali i profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica i Stevo Popović.

Kako su objasnili, antropometrijsko testiranje treba da utvrdi nutritivni status, odnosno nivo uhranjenosti i fizičke aktivnosti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

,,Preciznije, uzorak će obuhvatiti podatke dobijene kod osnovaca prvog, četvrtog, petog i šestog razreda, kao i srednjoškolaca prvog i drugog razreda”, navodi se u saopštenju.

Iz UCG su kazali da je prednost projekta što roditelji djece mogu da dobiju te podatke besplatno.

,,Za mjerenje se koristi inovativna i savremena Tanita vaga za procjenu tjelesne kompozicije, koja daje precizne podatke kao što su tjelesna visina, težina, procenat potkožnog masnog tkiva, procenat visceralnih masti koje obavijaju unutrašnje organe, odnos mišićne i koštane mase”, dodaje se u saopštenju.

Iz UCG su naveli da se mjerenje sprovodi uz poštovanje svih mjera protiv širenja koronavirusa.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja