Gradina Martinića utočište za posebne životinje

 Gradina Martinića utočište za posebne životinje

foto: privatna arhiva

Put nas je naveo u obilazak ruba rijeke Zete, ali planovi su bili mnogo drugačiji i izazovni za nekog avanturistu. Istočno od grada Spuža, pogled se spaja na Martinića Gradinu. Gradina, zanimljiva, impozantna, obiluje prirodnim darovima, ali za cilj nam je bilo nešto drugo, farma magaraca u Martinićama.

foto: privatna arhiva

Da su životinje najbolji čovjekov prijatelj to nam je potvrdio Darko Saveljić, vlasnik i gostoprimac na ovoj farmi. Dok smo ostavili automobil u podnožju Gradine, i krenuli pješicom da udahnemo ljepotu jesenjeg dana i iz nekoliko puta promašili maršutu kojom se dolazi do farme, začuli smo zvukove ovih životinja. Za zvukovima smo i krenuli i za manje od pola sata našli smo se pred glavnom kapijom. Ulaznice smo ponijeli. Zlatni nezaobilazni kilogram šargarepe ovu neobičnu kapiju otvara. Srdačno dočekani, i u vremenu u kojem vlada virus korona sa socijalnom distancom uspjeli smo iz razgovora sa Darkom dosta da zaključimo. Ljubav je nezaobilazna.

foto: privatna arhiva

Za naš portal saznajemo da je  sagovornik svoju ljubav pretvorio u stvarnost prije pet godina, tako što je ovu jedinstvenu farmu osnovao u Gradini Martinića. Životinje koje nose definiciju tvrdoglavosti, jesu magarci, ali sa slobodom možemo da kažemo da je ova farma postala njihovo pribježište i utočište. Kreativnošću domaćina, osnovan je i prvi muzej magaraca u Crnoj Gori, koji se nalazi u sklopu farme.

foto: privatna arhiva

Cilj našeg sagovornika i jeste da sačuva ove životinje od svakodnevnog izrabljivanja. Opšte poznate u našoj okolini jesu dvije životinje, konj i magarac, kao vrijedni čovjekovi pomagači u radu. Magaraće mlijeko, poznato kao ljekovito i skupocjeno, na ovoj farmi može da se zadobije.

foto: privatna arhiva

Darko kao veliki humanista, prepoznatljiv je i u regionu sa svojom farmom, mnogim oboljelim od teške bolesti je poklanjao ovaj napitak. Mi smo sa radošću obišli ovaj “gradić” magaraca, uvidjeli da dosta puta vrijedi, spustiti kapu pred magarcem. Ljepote Gradine ostavljamo putem jesenjeg pejzaža, a mjestu davamo epitet, vrijednog obilaska. Vjerujte nam na riječ…

Nikolina Kovačević

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još