FŽ nikšićke URE: Potpomognuta nacionalizmom, mizoginija eksalira u crnogorskom društvu

 FŽ nikšićke URE: Potpomognuta nacionalizmom, mizoginija eksalira u crnogorskom društvu

Foto: Mina

Članice Foruma žena (FŽ) nikšičkog odbora Građanskog pokreta URA oštro su osudile napad na nositeljku liste DPS-a u Nikšiću Sanju Damjanović.

“Iako praktikujemo drugačije vidove političke angažovanosti, branićemo njen integritet, jer je to naša građanska i ljudska dužnost. Smatramo da je važno skrenuti pažnju na društveni problem mizoginije koji, kako se kampanja zahuktava, eskalira potpomognut nacionalizmom kao plodnim tlom za izbijanje patoloških pojava na vidjelo. Zastrašivanje, vrijeđanje i blaćenje žena je oružje koje u rukama nacionalista ima za cilj da obeshrabri žene da se bave politikom ili da vrše neku značajnu funkciju, pa je vrlo važno osuditi i liječiti tu pojavu, kako bismo izgradili bolje i pravednije društvo”, saopšteno je Foruma žena nikšićke URE.

Kako su kazale, DPS-u se nacionalizam vraća kao bomerang.

“DPS plaća cehove svojoj nacionalističkoj naraciji koja prepoznaje ženu kao izvor svakog zla, kao biće koje treba prezirati i mrzjeti i na koje je najlakše udariti. Ova karikatura, koja stiže iz nacionalističkih tabora, odraz je društvene patologije i promovisanja nasilja i mržnje, pa je kao takva primjer koji nam jasno pokazuje koliko je savremeno crnogorsko društvo oboljelo i koliko je nazadovalo od socijalističkog modela žene kao vrijednog i sposobnog, ravnopravnog člana društva”, navode u saopštenju.

Kako još napominju iz FŽ nikšičkog odbora URE, cjelokupni model društva koje ženu posmatra kao biće nižeg reda i učestvuje u nasilju nad njom, a zasniva se na nacionalističkim standardima koji ne prezaju od napada bilo koje vrste, nešto je protiv čega se taj Forum bori.

“Bez obzira na razlike između nas i Sanje Damjanović, ili između nas i bilo koje žene izložene napadima. Žene se moraju zajedno i solidarno boriti protiv mizoginije i seksizma zato što je to jedini način da se uspješno obračunamo sa bolestima u našem društvu i sa muškošovinističkim tipovima koji iskaljuju svoj bijes na slabijima od sebe”, zaključuju iz FŽ nikšićke URE.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja