FZO će pokriti troškove Golubovićevog liječenja

 FZO će pokriti troškove Golubovićevog liječenja

Foto: onogost.me

Porodica osamnaestogodišnjeg Danila Golubovića iz Nikšića nije nam se obraćala zahtjevom za njegovo liječenje, ali mi smo ih kontaktirali i dogovoreno je da odmah podnesu zahtjev, nakon čega će Fond za zdravstveno osiguranje sprovesti potrebnu proceduru i uputiti Golubovića u Italiju na liječenje o trošku Fonda, saopštili su danas iz te institucije.

U FZO ponovo ističu da se osiguranici šalju na liječenja van države na teret Fonda za zdravstveno osiguranje ako se liječenje uspješno ne može sprovesti u crnogorskim javnim zdravstvenim ustanovama.

“Ono na šta Fond želi da ukaže, je da u slučajevima gdje su ispunjene pretpostavke za upućivanje na liječenje u inostranstvo, ukupne troškove liječenja, kao i troškove putovanja osiguranika i njegovog pratioca snosi Fond za zdravsteno osiguranje. Ovo smo više puta naglašavali u sredstvima javnog informisanja, jer se s vremena na vrijeme, osiguranici samoinicijativno obraćaju ukupnoj crnogorskoj javnosti, putem medija, a da prethodno nisu ni pokrenuli postupke za ostvarivanje svojih prava u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno Fondu”, naveli su.

Ukazuju da sve učestaliji primjeri prikupljanja novca za liječenje u inostranstvu njihovih osiguranika putem medija, koji pritom nijesu ispoštovali zakonsku propisanu proceduru obraćanja Fondu, ne treba da budu primjer ostalim osiguranicima s obzirom na to da ostvarivanje njihovog prava kod Fonda ne može biti dovedeno u pitanje ukoliko se ispoštuju propisane procedure.

“Posebno napominjemo da je u praksi primijećeno da se uglavnom humanitarne akcije pokreću za eksperimentalna liječenja koja se ne mogu odobravati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama. Zato apelujemo na NVO i razne fondacije koje sprovode humanitarne akcije za liječenje, da prilikom organizovanja istih u saopštavanju medijima, obavezno navode o kojem se liječenju radi, da li je u skladu sa zvaničnom i odobrenom medicinskom doktrinom i obavezno da li se osiguranik ili članovi njegove porodice prije pokretanja humanitarne akcije obratio Komisiji za liječenje u inostranstvu, tj. Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore”, dodaju u FZO.

Ističu da su nakon saznanja iz medija, tokom vikenda, o pokretanju humanitarne akcije za liječenje Danila Golubovića iz Nikšića došli do kontakta njegovih roditelja, od kojih su zatražili da podnesu zahtjev za njegovo dalje liječenje.

Nakon što je FZO uputio Danila na liječenje u Institut za kardivaskularne bolesti „Dedinje“, Fondu je saopšteno da su ljekari u Beogradu konstatovali da je dalje liječenje, odnosno složeni operativni zahvat, potrebno uraditi u specijalizovanoj Klinici „Sad Donato“u Milanu.

“Nažalost, do našeg poziva, niko od članova porodice se nije obratio Fondu da bi se sprovela propisana proceduru od strane Komisije za liječenje u inostranstvu koja bi na osnovu potrebne dokumentacije odobrila kompletan trošak za operaciju u toj italijanskoj Klinici sa kojom inače Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Klinički Centar imaju potpisane ugovore o saradnji”, naglašavaju u FZO.

Ipak, Danilovi roditelji objasnili su da humanitarna akcija nije potekla od njih, nego od brojnih Danilovih drugova i prijatelja i pojedinih nevladinih organizacija kako bi mu pomogli da se obezbijede neophodna sredtsva za obavljanje tako zahtjevnog operativnog zahvata, ne znajući da troškove liječenja u takvim slučajevima sa potrebnom dokumentacijom odobrava u cjelosti Fond za zdravstveno osiguranje, nakon izvještaja Komisije za liječenje u inostranstvu.

“Fond za zdravstveno osiguranje i Klinički Centar Crne Gore već imaju potpisan ugovor sa tom renomiranom klinikom, ali se porodica još  nije obratila za sprovođenje procedure upućivanja na liječenje koje bi obuhvatalo boravak u bolnici prije i nakon operacije, uključujući i kompletne avionske putne troškove koji će biti refundirani u skladu sa zakonskom procedurom nakon povratka sa liječenja iz Italije, tako da nadležni Konzilijum KCCG može predložiti upućivanje osiguranika Golubovića na ovu Kliniku, ukoliko se ispunjeni ostali propisani uslovi”, ponavljaju iz FZO.

Poručuju da svakako uvažavaju humanost naših ljudi kada je u pitanju pomoć za liječenje prikupljanjem novca ili na neki drugi način.

“Ali naglašavamo da ovakav način nije pravi put, ako se ostvarivanje ovih prava realizuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja naše države”, zaključuju u Fondu za zdravstveno osiguranje.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja