Gašenjem TE godišnje bi uvozili 100 miliona eura struje

 Gašenjem TE godišnje bi uvozili 100 miliona eura struje

Izvor: EPCG

Zaustavljanje, iz bilo kog razloga, termoenergetskog lanca u Crnoj Gori, uslovilo bi potrebu uvoza električne energije u vrijednosti od 100 miliona eura godišnje, ocijenio je menadžment Rudnika uglja Pljevlja, u izvještaju o poslovanju kompanije u protekloj godini, pišu Dnevne novine.

Pandemija korona virusa, kako ističu u menadžmentu kompanije, pokazala je značaj Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja, za stabilnost države.

Sa druge strane, zaustavljanje termoenergetskog lanca bi, dodaju u menadžmentu dovelo bi Crnu Goru u vrlo rizičnu situaciju energetske nestabilnosti zbog uloge proizvođača bazne energije koju ovaj sistem ima.

Ukupna proizvodnja električne energije u 2020. godini iznosila je 3.126 GWh, gdje je najveće učešće imala Termoelektrana Pljevlja sa 47,58 odsto, hidroelektrana Perućica sa 21,50 odsto, hidroelektrana Piva sa 21,03 odsto, vjetroelektrane 9,82 odsto i male elektrane sa 0,07 odsto.

Ključnu ulogu je igrao Rudnik uglja koji je u 2020. godini proizveo i isporučio ugalj za preko 99,45 odsto potreba Termoelektrane Pljevlja. Ostatak, od 0,55 odsto je isporučio rudnik uglja Berane.

„U 2020. godini ukupna proizvodnja uglja iznosila je 1,657 miliona tona, od čega je 1,531 miliona tona isporučeno Termoelektrani, odnosno 92,39 odsto. Preostalih 126.072 tona ili 7,61 odsto ukupne proizvodnje isporučeno je kupcima u Crnoj Gori (1,60 odsto) i kupcima iz regiona (6,01 odsto)“, navodi se u izvještaju.

Kako se ističe u izvještaju, pljevaljski ugalj je tokom prošle godine bio izuzetno tražen u regionu.

„Prema standardnim metodama, ugalj proizveden u Rudniku uglja se klasifikuje kao mrko-lignitski visokog kvaliteta, sa malim sadržajem pepela i vlage, sadržajem sumpora ispod jedan odsto, bez prisustva šljake. Kao takav idealan je za individualna ložišta, lako je paljiv i dugo zadržava žar i toplotu. S obzirom na navedene karakteristike veoma je tražen u regionu, a najznačajniji kupci su iz Srbije i Kosova“, kaže se u izvještaju.

Rudnik uglja Pljevlja u prošloj godini je zabilježio neto pozitivan rezultat od 13,1 miliona eura, što je 37,1 odsto više nego u rekordnoj 2019, saopšteno je iz kompanije.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja