Godine humanosti – Film o razvoju Opšte bolnice Nikšić

 Godine humanosti – Film o razvoju Opšte bolnice Nikšić

Foto: RTNK

Pogledajte dokumentarni filmski zapis o razvoju Opšte bolnice Nikšić, jedne od najznačajnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Osnovana je 1887. godine, a danas je među najsavremenijim medicinskim centrima u državi.

Odlukom Vlade Knjaževine Crne Gore 11.decembra 1887. godine otvorena je Nikšićka bolnica imenom knjeginja Zorka po najstarijoj ćerki knjaza Nikole.

U izvještaju glasa Crnogorca kaže se njegovo veličanstvo naš uzvišeni gospodar izvolio je podignuti po novom planu tako krasnu bolnicu, da joj ne bi bilo mane ni u dosta višoj varoši. Bolnica ima 10 kreveta i dobro je snabdijevena. Knjaz Nikola je tako udovoljio zahtjevima građana i lokalne vlasti da se u Nikšiću otvori prva stalna bolnica. Veći dio sredstava obezbijeđen je prodajom svadbenih darova Knjeginje Zorke. Prvi upravnik Nikšićke bolnice je dr Đuro Đorđije Kustudić. Koji je medicinski fakultet završio u Gracu. Postavljanjem 1880. godine prvog stalnog ljekara dr Dimitrija Makridesa Makrida i otvaranjem bolnice uspostavljena je organizovana zdravstvena služba i zdravstvena zaštita stanovnika Nikšića. Na razvoj zdravstvene službe u Nikšiću značajno utiču ratna deševanja od 1875 do 1878 godine. Crna Gora 17. novembra 1875. godine postaje 26 država članica Međunarodnog crvenog krsta.

Izvor: portal RTNK

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja