Haos u SAD: Trampove pristalice upale u Kongres, Pens evakuisan

 Haos u SAD: Trampove pristalice upale u Kongres, Pens evakuisan

Izvor: Rojters

Stotine Trampovih pristalica probilo je metalne barikade i sukobilo se s policijom blizu sjedišta Kongresa na Kapitol Hilu oko 13 sati po lokalnom vremenu.

Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće“,prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

Kako javlja Vašington post policija je naredila evakuaciju dvije zgrade kampusa i saopštila da je do sada uhapšeno deset Trampovih pristalica, među kojima je vođa ultradesničarske organizacije „Ponosni momci“.

Grupa pristalica predsjednika SAD Donalda Trampa upala je na zajedničko zasijedanje oba doma Kongresa SAD na kojem treba da bude potvrđena pobjeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

,,Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam vidio u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti“, napisao je reporter Elajdža Šafer komentarišući trenutnu situaciju u Vašingtonu.

Kako javlja CNN, novinar te mreže pokušao je da napusti objekat, ali mu policija nije dozvolila i kazala da je objekat pod blokadom.

U Vašingtonu su protesti pristalica Donalda Trampa, koji su se okupili jer smatraju da su predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio Džo Bajden, bili namješteni.

U toku je sjednica Kongresa na kojoj se potvrđuju glasovi elektorskog koledža za predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasijedanje su počeli u jedan sat poslije podne po lokalnom vremenu, što je oko 19 sati po našem. Sjednicom predsjedava aktuelni potpredsjednik države i predsjedavajući Senata Majk Pens.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja