Iz Unije poslodavaca poručuju: Od nove vlade očekujemo pomoć i novi zakon o radu

 Iz Unije poslodavaca poručuju: Od nove vlade očekujemo pomoć i novi zakon o radu

Foto; Pobjeda

Unija poslodavaca od buduće vlade prvenstveno očekuje primjenu postojećih i donošenje novih mjera koje će omogućiti preduzećima da prežive krizu izazvanu pandemijom. Osim jake finansijske injekcije, očekuju donošenje leks specijalisa ili izmjene postojećeg zakona o radu na način da se urede radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima. piše Pobjeda.

,, Radi se o potrebi na koju smo ukazali još u trećem prijedlogu mjera UO UPCG za podršku privredi  koji smo krajem maja uputili NKT-u i Vladi, predlažući da se donese poseban zakon kojim bi bili uređeni radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima ili da se izvrše hitne izmjene Zakona o radu i da se njegove odredbe usklade sa potrebom postupanja u vanrednim okolnostima“, kazali su iz Unije poslodavaca

Podsjetili su da je UPCG 3. jula uputio i zvaničan dopis Ministarstvu rada u kojem je dodatno inicirao unapređenje radnog zakonodavstva i njegovo prilagođavanje novonastaloj situaciji.

,, Nadamo se da će upravo rad po ovoj problematici biti jedna od prvih aktivnosti predstavnika UPCG, sindikata i nove vlasti – poručeno je iz UPCG.
Podsjećamo da je iz UPCG ranije saopšteno da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju. Tražili su da se definiše prekid rada bez krivice zaposlenog, skraćeno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme, rad van prostorija poslodavca, odnosno rad od kuće i na daljinu, te da visina i način utvrđivanja otpremnina budu prilagođeni trenutku i realnim mogućnostima“, poruču iz Unije

Istakli su da će odgovor na pitanje o očekivanjima od buduće vlade saopštiti nakon njenog formiranja i usvajanja programa rada, ali ono što u ovom trenutku izdvajaju je potreba da nova vlada u prvi plan stavi aktuelnu ekonomsku situaciju i iznalaženje rješenja za brojne probleme i izazove s kojima se trenutno suočavaju preduzeća i zaposleni, a što utiče i na državu.

,,Koliko će sve buduće strateške mjere i politike biti uspješne, u velikoj mjeri će zavisiti od senzibilnosti budućih donosilaca odluka, njihove spremnosti da saslušaju i uvaže potrebe i sugestije biznis zajednice, te na tom osnovu donesu adekvatne odluke u čijem će fokusu biti oporavak privrede i dalji ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore“, rekli su predstavnici UPCG.

Iako se radi o zahtjevnim procesima koji se ne rješavaju preko noći, u UPCG očekuju da će ih, uz punu posvećenost nove vlade i uz odlučne, stručne i kompetentne osobe u njenom sastavu ipak moći riješiti.

,, Preduslov je socijalni dijalog, koji počiva na dogovoru, partnerskom odnosu i saradnji vlade, sindikata i UPCG, a na čijoj ćemo primjeni istrajavati i u odnosima sa novim strukturama vlasti – kazali su iz UPCG i dodali da se prilika za dijalog otvara i kroz problematiku iz domena radnih odnosa. Podsjetili su da je kriza izazvana pandemijom i inače tešku privrednu situaciju u zemlji dodatno uzdrmala, poremetila redovne tokove poslovanja i dovela u pitanje održivost značajnog broja preduzeća i radnih mjesta“,poručuju iz Unije i naglašavaju da:

,, U takvim okolnostima jasno je da se od nove vlade prvenstveno očekuje djelovanje u čijem će fokusu biti implementacija postojećih, a zatim i kreiranje novih mjera podrške za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa za potrebe privrede i građana.“


Istaknuto je da je za Uniju najvažnija aktivnost u procesu oporavka ekonomije očuvanje održivosti privredne supstance koja predstavlja i izvor budžetskih sredstava za buduća vremena.

,,To znači da je realnom sektoru potrebna što hitnija pomoć države i jaka finansijska injekcija, kako bi se izuzetno teška situacija u kojoj se gro domaćih preduzeća nalazi što prije svela na nivo koji neće pratiti izuzetno loši pokazatelji kojima danas svjedočimo „, poručeno je iz UPCG.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još