Izbori u Nikšiću biti ili ne biti za DPS

 Izbori u Nikšiću biti ili ne biti za DPS

foto RTCG

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da je aktuelna situacija u Nikšiću zabrinjavajuća, i da prosrpske, kleronacionalne grupacije, koje su dobile 41 poslanički mandat na državnom nivou, sada u ovom gradu predizbornu kampanju vode bukom, galamom i incidentima, pišu Dnevne novine.

“Kada sagledamo kako su radili u Pljevljima, Beranama, pa sada i u Nikšiću, sasvim je jasno da na djelu imamo retrogradnu politiku, koja hoće nasiljem da rješava stvari i koja misli da nasiljem može osvojiti Crnu Goru”, rekao je Vukadinović za Dnevne novine.

On smatra smatra da je politički događaj u Nikšiću možda i značajniji od parlamentarnih izbora od 30. avgusta.

“Izbori u avgustu su bili samo prvo poluvrijeme onoga što se mislilo dogoditi u Crnoj Gori. Nikšić je neuralgična tačka kada je u pitanju politička sudbina četiri grupacije DPS, ‘Za budućnost Nikšića’, GP URA i Narodnog pokreta”, smatra on.

Prema njegovim riječima, sve četiri grupacije, izuzev Demokrata, vrlo nelagodno dočekuju izbore, jer ostvareni rezultati mogu da odrede njihovu političku budućnost.

“Demokrate pokušavaju da se maknu od svih ekstremnih i nasilnih dešavanja. Mogu da ispadnu pobjednici tolerancije i mira u Crnoj Gori”, rekao je Vukadinović.

Kako kaže, izbori u Nikšiću su za DPS „biti ili ne biti“, jer moraju zadržati većinu, odnosno vlast sa tradicionalnim koalicionim partnerima.

“Ukoliko se to desi, onda se umanjuje značaj rezultata avgustovskih izbora, jer će oni biti signal za prijevremene državne izbore, gdje će DPS pokušati da povrati dominaciju u nekoj koaliciji”, rekao je Vukadinović, navodeći da su Nikšić i Podgorica lakmus papir za izbore na nivou Crne Gore.

On smatra da će, s obzirom da su izbori u Podgorici za dvije godine, Nikšić biti prelomna tačka gdje će svi provjeriti rezultate iz avgusta.

Ističe da, ukoliko DPS želi da povrati primat u Crnoj Gori, mora da osvoji Nikšić.

“Pobjednici na izborima u avgustu dobili su 5.000 glasova više od DPS-a. Oni nisu nenadoknadivi, već se, uz određeno političko djelovanje mogu vratiti. Tim prije što su među tim glasovima i glasovi GP URA, koji su očito prevarili svoje birače, jer se sada vidi da su najčvršći na braniku srpske desnice i da SPC i Srbija mogu ovo da rade zahvaljujući GP URA”, navodi Vukadinović.

On kaže da je za očekivati da se tih 5.000 glasova preliju nekom drugom.

“Ne moraju DPS-u, ali mogu onim strankama koje njeguju građanski diskurs i kojima je Crna Gora jedina domovina”, navodi Vukadinović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja